Kompetensförsörjning

Att rekrytera komeptent personal är en av de största utmaningarna för besöksnäringen, samtidigt är det en viktig för att kunna utveckla sin verksamhet. Under sommaren är behovet extra stort och det är svårt att hitta rätt kompeten såväl som rimliga boenden inom kommunen. Dessa utmaningar är något vi fokuserar extra mycket på just nu och vi har identifierat ett antal actions under 2023:

Boende för säsongsanställda
Likt förra året kommer det finnas möjligheter för besöksnäringsföretag som är i behov av bostad till sin personal att hyra in sig på Örestrand. Rummen där är delvis möblerade rum med madrass. Det finns gemensamt kök, vardagsrum och badrum på båda våningsplan. Totalt finns 8 rum tillgängliga. Fyller vi Örestrand har vi också Vita Villan i Väsby med åtta lägenheter med kokvrå och toalett men annars oinredda, även här finns vardagsrum och gemensamt kök.

Fastighetsavdelningen vill ha en hyresgäst per våning, det vill säga tre st hyresgäster, som i sin tur om man inte behöver alla rum kan hyra ut till andra besöksnäringsföretag som behöver enstaka rum. Först till kvarn, så har ni ett behov så hör av er till näringslivsutvecklare josefine.marklund@hoganas.se

Kampanj mot vinterdestinationer
Vi kommer köra en kampanj mot vinterdestinationer efter sportloven v.11 och v.12 som vi leder in till en landningssida där ni kan lägga in era jobbannonser. Här kommer vi även visa upp det härliga säsongslivet på Kullahalvön och att det finns säsongsbostäder för den som vill!

Har ni jobb som ni vill ska ligga på landingssidan skicka in dem till josefine.marklund@hoganas.se

Vi finns med på Skistars interna rekryteringsportal som destination
Från den 1 mars finns vi också med på Skistars interna rekryteringsportal för deras 2800 medarbetare som snart kommer söka nya jobb när säsongen närmar sig sitt slut. Här leder vi också in till landningssidan med våra lediga jobb på Kullahalvön.

Rekrytering av utländsk kompetens med hjälp av Eures
Förra året lyckades Ransviks Havsveranda att lösa stora delar av sin personalstyrka via Eures. På samma sätt kommer det i år att finnas möjligheter för fler av er att få hjälp av Eures för att rekrytera personal från övriga Europa.

Man kan dels lägga ut lediga tjänster i Eures databas som de sprider i sina nätverk men de anordnar också ett rekryteringsevent som man kan ställa ut på. I anställningsprocessen hjälper dem till med information, vägledning och andra stödtjänster för arbetstagare och arbetsgivare och man kan få ekonomiskt stöd genom EURES Targeted Mobility Scheme. Kontakta Eures-rådgivare jeanette.mauritzon@arbetsformedlingen.se om du vill veta mer.

Kockutbildning på Höganäs yrkesvux
Vi har en ett-årig yrkesvuxutbildning i Höganäs kommun som varvar praktik ute på restauranger med skolundervisning. På 8 veckor blir eleverna köksbiträden. Under sommaren går de sedan ut på praktik för att därefter gå klar utbildningen. Vill du veta mer om hur ditt företag kan vara delaktig genom att exempelvis erbjuda praktik, kontakta kocklärare Rikard.Johansson@hoganas.se

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen