Anmäl kyltorn
Kyltorn som används för att kyla vatten i industriella eller kommersiella system kan medföra risker för spridning av bakterier, såsom Legionella.
Kyltorn måste därför anmälas till kommunen för att säkerställa att de uppfyller hälsoskyddsföreskrifter och att de inte utgör någon risk för människors hälsa.
Ett kyltorn är en anläggning som används för att avlägsna överskottsvärme från en kylprocess. Nedkylningen sker genom att vatten tillförs i luftflödet på ett sätt som gör att det bildas aerosoler (fin vattendimma). Kyltorn används bland annat till luftkonditionering och vid olika industriella processer.
Exempel på anläggningar är öppna kyltorn, slutna kyltorn, torrkylare med vattenspridningsmunstycken samt en del skrubbar.
Kyltorn som inte sköts korrekt kan utgöra en risk för spridning av Legionella. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Även om antalet dokumenterade fall är relativt få, kan ett utbrott när det väl inträffar drabba ett större antal människor.
Det finns fall där utbrott av Legionella har kunnat knytas till kyltorn. Kylvattnet håller ofta en temperatur som gynnar tillväxt av Legionella-bakterier. Eftersom det bildas aerosoler i processen finns risk att bakterier sprids långa sträckor via de små vattendroppar som uppstår.
Regeringen beslutade att införa anmälningsplikt för kyltorn för att förebygga risken för spridning av Legionella i samhället.
Anmälan ska göras till den kommun där kyltornet ska uppföras eller användas.
- Från 1 februari 2024 är det förbjudet att bygga nytt eller att använda kyltorn utan att anmäla det.
- Kyltorn som var i drift den 1 februari 2024 ska vara anmälda senast den 31 december 2024.
- Kyltorn som tagits i drift efter den 1 februari 2024 ska vara anmälda senast den 31 juli 2024.
Kyltornet får uppföras och användas tidigast sex veckor efter att anmälan gjorts. Miljöavdelningen kan dock besluta att uppförande eller användning får påbörjas såväl tidigare som senare än sex veckor.
Om något avseende kyltornet ändras efter att det är anmält, måste du kontakta miljöavdelningen och meddela det.
Du behöver inte anmäla kyltorn som används i en verksamhet som är anmälnings- eller tillståndspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251).
Kyltorn kan finnas på eller i anslutning till många typer av byggnader. Några exempel på verksamheter där det kan finnas kyltorn är:
- byggnader i behov av fastighets- eller komfortkyla exempelvis kontorsbyggnader, centrumbyggnader och serverhallar
- anläggningar för fjärrkyla
- livsmedelsindustri
- termoplastindustri
- fordonsindustri och annan verkstadsindustri
Företag och fastighetsägare som har kyltorn ska anmäla dessa till den kommun där verksamheten bedrivs.
Anmälan ska göras innan kyltornet tas i bruk, och uppgifterna ska hållas aktuella. Det är också viktigt att anmäla om det sker förändringar som påverkar kyltornets drift, såsom installation, avstängning eller renovering.
Vid anmälan ska följande information lämnas till kommunen:
- Kyltornets exakta plats med adress och fastighetsbeteckning.
- Kyltornets tekniska egenskaper, som storlek och kapacitet.
- Driftinformation, inklusive driftstid och användning.
- Ansvarig kontaktperson för drift och underhåll av kyltornet.
- Eventuella åtgärder för att förebygga spridning av Legionella.
Kommunen använder anmälningarna för att bedriva tillsyn och säkerställa att kyltorn hanteras på ett sätt som inte utgör en risk för spridning av bakterier.
Regelbundna kontroller och rätt hantering är nödvändiga för att förhindra Legionellainfektioner, som kan orsaka allvarliga lunginflammationer.
Kommunen ansvarar för tillsyn av kyltorn och kan vid behov fatta beslut om åtgärder för att förebygga smittspridning. Om det konstateras att kyltornet inte uppfyller kraven eller orsakar hälsorisker, kan kommunen föreskriva åtgärder som stängning eller förbättrad desinfektion.
Blanketten , 395.6 kB, öppnas i nytt fönster. använder du för att anmäla både nya kyltorn och kyltorn som redan används. Du kan anmäla flera kyltorn på en anläggning samtidigt.
Till anmälan ska du bifoga de ritningar och tekniska beskrivningar som behövs för att bedöma anläggningen för kyltornet. Du ska även redogöra för hur ni tänkt arbeta med egenkontroll.
Följande bilagor ska bifogas:
- Karta över fastigheten med samtliga kyltorn markerade,
- Produktblad eller teknisk beskrivning av kyltornet/kyltornen,
- Uppgifter som ingår i egenkontrollen: kemikalieförteckning, ansvarsfördelning, rutiner för kontroll och skötsel av anläggningen, rutin för undersökning och anmälan av driftstörning,
- Övrig beskrivning, exempelvis uppgift om eventuellt serviceavtal.
Du betalar en timavgift för vår handläggning av din anmälan. Den totala kostnaden beror därför på hur lång tid det tar för oss att handlägga din anmälan. Du kan själv påverka tidsåtgången genom att se till att din anmälan är komplett.
Taxa för offentlig kontroll enligt Miljöbalken finns under fliken Miljö- och hälsoskydd. Öppnas i nytt fönster.
- När du skickat in anmälan kommer miljöavdelningen att kontakta dig.
- Om det saknas uppgifter kommer du att få komplettera anmälan.
- När anmälan är komplett och miljöavdelningen granskat den får du ett beslut.
Om du inte anmäler kan du få betala en sanktionsavgift.
Från och med den 1 augusti 2024 måste du betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor om du uppför eller använder ett nytt kyltorn utan att anmäla det.
Från den 31 december 2024 måste du betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor om du använder ett befintligt kyltorn utan att ha anmält det.
Verksamheter som har kyltorn eller anläggningar (till exempel skrubber) som kan avge aerosoler till omgivningen måste ha säkra rutiner för kontroll och skötsel.
Dessa rutiner måste ni dokumentera skriftligt. Syftet med rutinerna är att förebygga olägenheter för människors hälsa.
Eftersom verksamhet med kyltorn är anmälningspliktig ska det finnas ett egenkontrollprogram. Enligt förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll ska egenkontrollen innehålla:
- Rutiner (5 §) :
Rutiner för kontroll och skötsel av anläggningen, samt dokumentation av utförd kontroll och skötsel. Rutiner för åtgärder vid avvikelser i anläggningen. Det ska även finnas säkerhetsföreskrifter för personal som arbetar med anläggningen, det är viktigt att säkerställa att personalen har den kunskap som krävs för att utföra arbetet. - Undersökningar och anmälan om driftstörning (6 §): Fastighetsägare eller verksamhetsutövare är skyldiga att snarast informera tillsynsmyndigheten (bygg och miljöförvaltningen) om någon driftstörning eller annat inträffar som innebär risk för spridning av Legionella. Ett sätt för verksamheten att följa upp arbetet med sin
egenkontroll kan vara att utföra regelbunden provtagning av Legionella i anläggningen. - Ansvarsfördelning (4 §):
Det ska tydligt framgå hur ansvaret för de uppgifter som finns inom egenkontrollen är fördelat inom verksamheten. - Kemikalieförteckning (7 §):
Verksamheten ska upprätta en förteckning över de kemiska produkter samt biotekniska organismer som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risker från hälso- eller miljösynpunkt.