Sälja tobak, e-cigaretter eller tobaksfria nikotinprodukter

Tillståndsplikt gäller för försäljning av tobak. Du behöver därför ansöka om försäljningstillstånd från bygg- och miljönämnden (miljöavdelningen) för att få sälja tobak. Ansökan kan avse detaljhandelstillstånd, partihandels-tillstånd eller ett tillfälligt tillstånd.

För att kunna sälja tobak behöver du ansöka om ett tillstånd. Det är bygg- och miljönämnden (miljöavdelningen) som handlägger din ansökan.

Bygg- och miljönämnden (miljöavdelningen) granskar ansökan och skickat remiss till kreditupplysningstjänst, Polisen, Skatteverket och i vissa fall även Kronofogden och Tullverket.

Krav på dig som ansöker om tillstånd för tobaksförsäljning
Stor vikt läggs vid personlig och ekonomisk lämplighet. Du behöver vara ekonomisk skötsam och inte ha ett brottsligt förflutet. Du måste bland annat redogöra för var pengarna för etableringen av verksamheten kommer från, du måste skicka in ett egenkontrollprogram, skicka in köpeavtal och hyresavtal.

Förändring av verksamhet med tobakstillstånd
När du vill göra förändringar i din verksamhet måste du anmäla detta till bygg- och miljönämnden (miljöavdelningen), innan förändringen sker. Om det har kommit någon ny person i styrelsen eller en ny delägare kommer samma prövning att göras som vid den ursprungliga ansökan.

Den 1 augusti 2022 kom en ny lag, lag (2022:1257) om tobaksfria nikotinprodukter. I och med denna lag måste försäljning av tobaksfria nikotinprodukter anmälas till bygg- och miljönämnden (miljöavdelningen). Lagen innebär bland annat tillsyn av 18-årsgräns och krav på egenkontroll.

När du anmäler till bygg- och miljönämnden (miljöavdelningen) att du vill sälja tobakfria nikotinprodukter ska du även skicka med en egenkontroll.

Anmälningsblanketten finns här , 340.9 kB, öppnas i nytt fönster..

Om du säljer tobak, tobaksfria nikotinprodukter eller e-cigaretter måste du ha ett egenkontrollprogram. Programmet behövs för att skapa bra rutiner kring försäljningen. Egenkontrollprogrammet skickas till bygg- och miljönämnden (miljöavdelningen) i samband med anmälan eller ansökan. Egenkontrollprogrammet ska finnas tillgängligt för personalen. Personalen ska känna till innehållet och programmet ska kunna visas vid tillsyn av kommun och Polis.

  • Åldersgräns
    Tobak, tobaksfria nikotinprodukter, e-cigaretter och påfyllningsbehållare är alla åldersbegränsade varor. Detta innebär att de inte får säljas till någon under 18 år. I egenkontrollprogrammet ska det finnas rutiner för kontroll av ålder.

Det måste finnas skyltar med ett tydligt budskap om att produkterna inte får säljas till personer under 18 år. Det ska alltid finnas skyltar vid entrén och vid kassan.

Det är bygg- och miljönämnden (miljöavdelningen) och Polisen som har delat tillsynsansvar för försäljningsställena.

Bland annat kontrolleras om kravet på 18-årsgränsen följs, om personalen känner till innehållet i egenkontrollprogrammet, marknadsföring, reklam och att det finns korrekt märkning på produkterna.

  • Kontrollköp
    Kommunen genomför så kallade kontrollköp. Detta innebär att en person över 18 år som ser ung ut går in i en affär och ber om att få köpa till exempel cigaretter utan att visa legitimation. Bygg- och miljönämnden (miljöavdelningen) kommer att snarast efter kontrollköpet att kontakta verksamheten för att informera om att ett kontrollköp har genomförts.
  • Brister och sanktioner
    Om kommunen noterar brister vid tillsynen som är upprepade eller särskilt allvarliga kan beslut fattas om antingen varning eller att försäljningen stoppas. Om Polisen noterar brister kan en utredning startas som kan leda till böter eller fängelse. Allvarliga brister kan vara att verksamheten säljer åldersbegränsade varor till personer under 18 år eller säljer produkter som inte har korrekt märkning.

Det är lag (2028:2088) om tobak och liknande produkter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som styr försäljningen av tobak, e-cigaretter och påfyllningsbehållare.

Det är lag (2022:1257) om tobaksfria nikotinprodukter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som styr försäljningen av tobaksfria nikotinprodukter.

  • Tobak
    Att ansöka om ett tobakstillstånd kostar 8840 kronor vilket motsvarar åtta timmar handläggning. Du måste betala även om du får avslag på din ansökan.
    Årsavgiften kostar 2210 kronor.
  • Tobaksfria nikotinprodukter
    Årsavgiften kostar 2210 kronor.
  • E-cigaretter
    Årsavgiften kostar 2210 kronor.

Årsavgiften ska täcka kostnaderna för tillsynen som bygg- och miljönämnden (miljöavdelningen) utför på din verksamhet.

Om du vill sluta sälja tobak, tobaksfria nikotinprodukter eller e-cigaretter måste du kontakta miljöavdelningen.

Lagen om tobak och liknande produkter innehåller bestämmelser om rökfria miljöer utomhus. Rökfria miljöer Öppnas i nytt fönster. utomhus syftar till att öka tillgängligheten till allmänna platser. Personer som är överkänsliga för rök eller inte vill utsättas för rök ska kunna vistas på offentliga platser.

Det är förbjudet att röka på följande platser:

  • Vid utomhusområden i anslutning till kollektivtrafik, exempelvis perronger och busshållplatser, men även taxizoner, biljettområden och gångbanor i anslutning till ett spårområde.
  • Uteserveringar utanför restauranger och caféer.
  • Inom inhägnade idrottsanläggningar. Förbudet gäller även när anläggningen används för andra aktiviteter, exempelvis konserter och mässor.
  • På lekplatser som allmänheten har tillträde till.
  • Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till, exempelvis entréer till myndigheter, mataffärer, restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Rökförbudet omfattar:

  • rökning av tobak
  • inhalering efter förångning eller upphettning av tobak
  • användning av njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak, till exempel vattenpipa
  • användning av örtprodukter för rökning
  • användning av elektroniska cigaretter

Vad gäller för dig som företagare?

Lagen gäller dig som bedriver verksamhet eller äger platser dit allmänheten har tillträde, till exempel hotell, restauranger och butiker. Du är ansvarig för att sätta upp skyltar som informerar om rökförbud vid entréerna till lokalerna. Om det tidigare varit tillåtet att röka ska du ta bort askkoppar, rökrutor och annat som har med rökning att göra. Om någon röker trots tillsägelse, har du rätt att avvisa personen.

I Höganäs kommun är det miljöavdelningen som ansvarar för tillsynen.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: