Hur gör man hållbarhet till en konkurrensfördel? - Vikentomater har svaret

Ett företag som senaste tiden pushat gränserna för sin verksamhet, och som just nu går från klarhet till klarhet i sitt hållbarhetsarbete är Vikentomater, med Mats & Susanne Olofsson i spetsen. Det började som en familjeägd frilandsodling under 60-talet. Idag har familjen Olofsson under två generationer utvecklat sin verksamhet till ett prisbelönt besöksmål med både gårdsbutik, café & bistro, eventverksamhet och såklart tomater, i över 100 olika sorter.

Vikentomater har länge drivit ett fokuserat arbete för att skapa en hållbar cirkulär odlingsverksamhet, och har senaste åren fått mycket uppmärksamhet för detta. Under 2021 fick de ta emot det ärofyllda priset som Årets Klimatbonde i Sverige och under hösten var de en av de första som skrev på Höganäs kommuns nya Hållbarhetsavtal. Nyligen fick de även ta emot kommunens årliga miljöstipendium för sitt långvariga engagemang med att utveckla sin verksamhet i en hållbar riktning. Vi var nyfikna på att veta hur det känns att vara prisbelönta entreprenörer och vad som egentligen är nyckeln till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

Vi har länge varit övertygade om att hållbarhet är enda vägen framåt och att det kan vara en konkurrensfördel för oss gentemot andra om vi lyckas bra i det arbetet. Detta har visat sig stämma och då är det såklart extra kul att bli uppmärksammad. Det är ett bevis på att man är på rätt väg, och gör så man orkar driva det vidare och utvecklas ännu mer, säger Mats.

Att odla hållbart har legat Mats varmt om hjärtat sedan starten, och han har hämtat mycket inspiration från hans vänner i Nederländerna, där han tidigare arbetat. Två viktiga hållbarhetsinsatser för Mats och Susanne var solcellsanläggningen som förser hela verksamheten med el samt att de valt att aldrig använda några kemikalier i förädlingsprocessen.

För oss är det viktigt att odla våra tomater på det mest naturliga sättet möjligt. Därför sätter vi exempelvis in olika nyttodjur istället för att bekämpa skadedjur med kemikalier och vi använder alltid humlor för pollinering. Jag ska även medge att jag är otroligt glad över de kollegor som övertalade mig att investera i solceller 2019, de pengarna får man ju snabbt tillbaka i dessa tider.

Det är ingen hemlighet att omvärldens senaste händelser ställt till det för många företagare. Därför är det extra kul att kunna lyfta upp goda exempel likt Vikentomater, som visar hur man trots flera tuffa utmaningar kan fokusera på hållbarhet. Att se det som något gynnsamt snarare än som en ytterligare belastning. Här är Mats och Susanne verkligen förebilder som går i bräschen. Därför vill vi rikta ett stort tack till det arbetet dem gör för Kullahalvöns hållbara utveckling, och uppmana er som ännu inte skrivit på hållbarhetsavtalet att göra det.

Tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid!

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen