Växa tryggt

Växa tryggt i Höganäs är ett utökat hembesöksprogram för förstagångsföräldrar och föräldrar till tvillingar. Syftet med samarbetet är att socialtjänsten precis som BVC ska kunna ge ett tidigt stöd till barn och föräldrar.

Växa tryggt i Höganäs är ett samarbete mellan socialtjänstens Öppenvården Fyren och regionens BVC. Vi gör fyra stycken hembesök hos förstagångsföräldrar och föräldrar till tvillingar. Hembesöken är ett erbjudande och du väljer själv om du vill ta emot dem.

Programmet Växa tryggt utgår från Barnkonventionen (artikel 2, 3, 5, 6, 12, 18, 19 och 31).

Växa tryggt i Höganäs startade den 1 november 2023 och har hittills varit väldigt uppskattat av nyblivna föräldrar.

Målet med växa tryggt

Målet med Växa tryggt är att bidra till en jämlik start i livet genom att förbättra och ge samma förutsättningar till nyfödda barn. Hembesöken hos familjer med nyfödda barn är en förutsättning som kommer göra detta möjligt. Målet är att hembesöken ska leda till:

  • en mer rättvis vård utifrån varje familjs behov.
  • att främja barns hälsa och välmående utifrån varje familjs möjligheter och behov.
  • extra tid och stöd för föräldrarnas många frågor som finns när man blir förälder.
  • att tidigt kunna erbjuda stöd när det behövs.

Vad innebär ett hembesök?

En familj erbjuds fyra hembesök, men däremellan har barnet andra besök på BVC där det är läkarbesök, vaccinationer och utvecklingsuppföljningar. Första hembesöket sker när barnet är en vecka gammalt.

Vi kommer hem till alla nyblivna föräldrar i kommunen för ett gemensamt samtal. Ni behöver inte bjuda oss på något. Vi har avsatt 1,5 timme för varje besök och vi ser gärna att båda föräldrarna är hemma. Under det första hembesöket kommer en BVC-sköterska hem till dig och vid de övriga tre hembesöken är både BVC-sköterska och socialrådgivare från socialtjänstens öppenvård, Fyren, med.

Utöver ovanstående hembesök erbjuds familjen även tre träffar på plats på BVC inom Växa tryggt. När barnet är 4 månader respektive 10 månader får familjen träffa BVC-sköterska och pedagog från öppna förskolan på BVC. När barnet är 2,5 år får familjen träffa BVC-sköterska och socialrådgivare i samband med besök på BVC.

De fyra olika hembesöken:

Barnet är cirka en vecka gammalt och vi pratar tillsammans om att ta emot sitt barn.
Det är en BVC-sköterska som kommer hem till dig. Vi väger och mäter barnet, går igenom hur Barnavårdscentralen (BVC) är uppbyggd, barnsäkerhet, plötslig spädbarnsdöd, hur familjen mår och har det samt förlossningsdepression.

Barnet är cirka tre veckor gammalt och vi pratar tillsammans om att lära känna sitt barn.
Under detta mötet kommer både en BVC-sköterska och socialrådgivare från socialtjänsten hem till dig. Vi går igenom vägning, mätning, sömn, mat, kvällsoro och att lära känna sitt barn och att vara tillsammans. Här utgår vi från ABC-material "visa kärlek och vara med" som är en del av kommunens familjestödsprogram vilket syftar till att påverka barns utveckling på ett positivt sätt. Under mötet förklarar vi även för dig vad en socialrådgivare och socialtjänsten är.

Barnet är åtta månader och vi pratar om att skapa en vardag.
Under detta mötet kommer både en BVC-sköterska och socialrådgivare från socialtjänsten hem till dig. Vi går igenom vägning, mätning, barnsäkerhet, trygghetscirkeln och läser ”Titt ut” med barnet. Fokus under detta mötet ligger på att skapa rutiner och en vardag i familjen.

Barnet är 15 månader och vi pratar om att vara en familj.
Under detta mötet kommer både en BVC-sköterska och socialrådgivare från socialtjänsten hem till dig.
Vi går igenom vägning, mätning, att barnet har börjat eller ska börja förskola och att föräldrarna ska eller har börjat arbeta/studera/annan sysselsättning. Fokus under detta möte ligger på att få ihop livspusslet och fortsätta att ta tid tillsammans trots alla omställningar.

Det vi pratar återkommande om vid varje besök:

  • uppföljning från förra besöket
  • relationer, samspel och anknytning
  • föräldraskap
  • barnets utveckling
  • amning
  • mat och sömn
  • skärmar (TV, Ipad, mobil)
  • tandhälsa
  • barnsäkerhet
  • jämställt föräldraskap
  • våld i nära relationer
  • föräldrars frågor

Mer information:

Om du har frågor eller vill veta mer om Växa tryggt kan du höra av dig till Lina Pernum som du når via kommunens servicecenter på 042-33 71 00.

Läs mer om Växa tryggt på Kommunförbundet Skånes hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: