Information om coronavirus (covid-19)

Nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridningen av covid-19.

Information om coronavirus (covid-19)

Nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridningen av covid-19.

Så här ansöker du

Du ansöker om bostandsanpassningsbidrag via vår e-tjänst. Det finns flera saker du behöver bifoga i ansökan, det kan du läsa mer om här.

Det här behöver du ha med i din ansökan

  • intyg från sakkunnig som styrker behovet av anpassning. Det kan till exempel vara en arbetsterapeut eller annan sakkunnig.

Godkännande för anpassningen enligt följande:

  • om du bor i hyresrätt krävs ett godkännande från fastighetsägaren. Du behöver också ha godkännande från andra personer som är med i hyreskontraktet (om det finns fler än dig).
  • om det gäller en bostadsrätt ska bostadsrättsföreningens styrelse ge sitt godkännande. Finns flera ägare till bostadsrätten måste alla dessa ge sitt godkännande.
  • gäller anpassningen eget hus måste alla husets ägare ge sitt godkännande.

Oavsett om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus måste alla som äger bostaden avstå från krav på återställande.

Offert eller kostnadsberäkning

Till din ansökan om bidrag behöver du även bifoga en offert eller kostnadsberäkning för anpassningarna du söker bidrag för. Handläggningen kan gå snabbare om du ordnar beräkningen på egen hand. Tänk i så fall på att entreprenören du frågar måste ha F-skattsedel.

Det går även bra att be kommunen om hjälp med att ta in offert. Oavsett om du bifogar handlingarna eller inte så är det alltid du som är beställare av åtgärden gentemot entreprenören. Det är Konsumenttjänstlagen (1985:716) som gäller mellan dig och entreprenören du anlitar oavsett om du beställer själv eller om handläggaren hjälper dig. Vill du att handläggaren ska hjälpa dig får du skriva på en fullmakt för detta.

  • I ärenden med omfattande åtgärder kan handläggaren kräva in en kostnadsberäkning från dig.
  • Ibland krävs det bygglov för anpassningen vilket du ansöker om hos plan- och bygglovsavdelningen i Höganäs kommun.
Sidansvarig: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: