Information om coronavirus (covid-19)

Nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridningen av covid-19.

Information om coronavirus (covid-19)

Nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridningen av covid-19.

Vård, omsorg och socialtjänst

På denna sida har vi samlat vanliga frågor och svar angående covid-19 som rör vård, omsorg och socialtjänst. Informationen uppdateras regelbundet.

Boka test hos 1177.se

Bokningar görs precis som vanligt via 1177.se, där du kan välja stationen i listan över teststationer.

Folkhälsomyndigheten bedömer att det inte längre finns anledning att vidhålla den särskilda rekommendationen för personer som är 70 år och äldre. Men – det är viktigt att komma ihåg att ålder är den främsta riskfaktorn för att drabbas av allvarlig sjukdom och död till följd av covid-19. Vi har alla ett ansvar för att skapa en så smittsäker miljö som möjligt för andra och för oss själva.

För dig som är 70 år och äldre, eller tillhör en riskgrupp, gäller att du nu omfattas av de allmänna råden för alla. Tänk också på följande:

 • Håll avstånd till andra på offentliga platser, både inomhus och utomhus, till exempel i affärer, på gym eller i kollektivtrafiken. Fortsätt gärna att handla vid särskilda tidpunkter då det är mindre antal människor.
 • Avstå från att anordna eller delta i större sociala sammanhang, såsom fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.
 • Res i första hand med egna färdmedel eller andra allmänna färdmedel som går att boka. Undvik resor med kollektivtrafik som till exempel buss, tunnelbana eller spårvagn. Undvik att resa i rusningstid.

Folkhälsomyndighetens information till dig som tillhör en riskgrupp finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du ha hjälp med apoteksärenden?

Då är Kulla Pastorat behjälpliga 042-36 06 50 www.svenskakyrkan.se/kulla länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten har samlat vanliga frågor och svar här länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan även ringa 113 13 som är det nationella numret om du har generella frågor om coronaviruset men den information de kan dela med sig av är samma som finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Den 1 oktober 2020 hävdes det nationella besöksförbudet. Vi öppnade då våra särskilda boenden för besök igen. Det är dock viktigt att tänka på att faran inte är över ännu.

Ska du besöka en närstående på ett av våra särskilda boenden? Boka tid innan du kommer genom att ringa till boendet. Tänk också på:

 • Har du minsta lilla symptom så stanna hemma helt och hållet
 • Tänk efter före, måste mötet ske fysiskt just nu när smittan ökar? Kan digitala former vara ett alternativ?
 • Boka en tid för besöket i förväg genom att kontakta boendet
 • Träffas gärna utomhus
 • Skydda dig själv och dina närstående, håll avstånd, använd munskydd och bibehåll en god handhygien

Det är vårt gemensamma ansvar att se till så att det går att hålla avstånd. Var därför inte för många besökare på en gång.

Prata gärna med vår personal om det är någonting du undrar. De finns på plats för att hjälpa dig. Kontaktuppgifter till alla våra boenden hittar du här.

När det är dags för vaccinering kommer du att få information från Region Skåne

Region Skåne har inlett vaccineringen mot covid-19 och planerar för en löpande vaccination under det första halvåret av år 2021. Planeringen inför kommande vaccinationer i Skåne utgår från Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot covid-19.​

Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Varning för vaccinbedrägerier

I samband med vaccinationen mot covid-19 har personer utsatts för bedrägeriförsök. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna utger sig vara från banken, från 1177 och ibland även från polisen.

De vill då att personer ska identifiera sig med bank-ID eller lämna ut bankkort och koder, detta ska du inte göra. Lägg på direkt om du får denna typ av samtal.

Inför vaccinationen mot covid-19 är det främst två saker man bör tänka på för att inte råka ut för bedrägeri:

 • Det är gratis att vaccinera sig. Om någon påstår att du ska betala är det bedrägeri.
 • Ingen från vården kommer oväntat att kontakta dig och kräva att du lämnar ut siffror från din dosa eller loggar in med bank-id.

  Om någon tar oväntad kontakt med dig:
Sidansvarig: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: