Ny socialtjänstlag - Framtidens socialtjänst
Den 1 juli 2025 väntas den nya socialtjänstlagen vara på plats. Den ska ersätta nuvarande lag, med fokus på en hållbar socialtjänst för framtiden. Den är skapad för att socialtjänsten ska bli mer lättillgänglig, mer förebyggande och kunskapsbaserad.
Den nuvarande socialtjänstlagen från 1982 bygger på dåtidens behov, men samhället har förändrats och dagens stödbehov ser annorlunda ut. Den nya socialtjänstlagen införs för att socialtjänsten behöver anpassa sitt arbetssätt för att bättre hantera samhällets utmaningar.
Tanken bakom den nya lagen är att stärka det sociala arbetet inom socialtjänstens alla verksamhetsområden, det vill säga äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och området personer med funktionsnedsättning.
Syftet med nya lagen
Syftet är att socialtjänsten ska bli mer förebyggande, jämställd och lätt illgänglig än idag: att sänka trösklarna, nå invånare tidigt, innan problemen växt sig stora. Socialtjänsten ska också bli mer kunskapsbaserad och även fortsatt vila på forskning och beprövad erfarenhet. Fokus ligger på förebyggande och tidiga insatser, planering och samverkan.
Fem fokusområden
Förslaget till nya lagen innehåller förtydligade områden som skapar förutsättningar för en hållbar socialtjänst. De fem områdena är:
- Förebyggande arbete
- Lätt tillgänglig socialtjänst
- Insatser utan behovsprövning
- Planering av insatser
- Kunskapsbaserad socialtjänst
Så påverkas du
Den nya lagen ska göra det lättare för socialtjänsten att ge tidigt, förebyggande och kunskapsbaserat stöd.
Det här innebär nya socialtjänstlagen för dig:
- Socialtjänsten ska hjälpa tidigare, innan problemen blir för stora.
- Insatser ska kunna ges utan utredning.
- Det ska vara enklare att få kontakt och få hjälp.
- Barns rättigheter stärks i linje med barnkonventionen.
- Socialtjänsten ska samarbeta ännu mer med skola, sjukvård, kultur och fritid, föreningar, polis, ideella organisationer och civilsamhället.
Så förbereder vi oss i Höganäs
Socialtjänsten i Höganäs kommun har sedan en tid planerat för kommande lagstiftning och börjat omställning till en mer förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst för alla invånare.
Vi arbetar med omställningen tillsammans med andra förvaltningar inom kommunen. Tillsammans tar vi ansvar för att jobba för ett bra och tryggt samhälle för alla.
Mer information
Det förebyggande arbetet inom socialtjänsten blir ett lagkrav. Socialtjänsten ska arbeta förebyggande inom alla verksamhetsområden för att tidigt kunna hjälpa människor innan problemen växer. Genom tidiga och förebyggande insatser kan behovet av mer ingripande vård- och omsorgsinsatser skjuts fram eller i bästa fall aldrig uppstår.
Socialtjänsten ska också vara lätt tillgänglig och finnas nära invånarna, både fysiskt och digitalt. Det ska vara enkelt att kontakta och ha kontakt med socialtjänsten.
Den nya socialtjänsten ger möjlighet att erbjuda hjälp utan att först göra en individuell behovsprövning.
Alla insatser omfattas av krav på dokumentation, men socialnämnden kan inom vissa serviceinsatser besluta att inte dokumentera en persons personliga uppgifter. Ungdomar från 15 år kan få insatser utan vårdnadshavarens samtycke.
Vissa insatser, som kontaktperson, familjehem eller ekonomisk hjälp, omfattas dock inte av denna möjlighet.
Socialtjänsten får ett ökat ansvar att planera insatser för planering av insatser till flera grupper än äldre och personer med funktionsnedsättning som den nuvarande lagstiftningen belyser.
Målet är att skapa en lättillgänglig socialtjänst för alla invånare, där det förebyggande arbetet och tidiga insatser spelar en central roll. Samverkan inom och utanför kommunen blir avgörande för att uppnå detta.
Som tidigare gäller att socialtjänsten ska medverka i samhällsplaneringen för att aktivt förebygga och motverka sociala problem.
Socialtjänsten ska vara kunskapsbaserad och hålla god kvalitet. Socialtjänsten ska säkerställa att bästa tillgängliga kunskap styr arbetet i de olika verksamhetsområdena. Precis som redan gäller idag ska socialtjänstens verksamhet vara av god kvalitet, och kvaliteten ska löpande följas upp, utvecklas och säkras.
Barnrättsperspektivet stärks på flera punkter. Exempelvis vid bedömning av barnets bästa ska hänsyn tas till barnets åsikter. Vidare förstärks informationen till barnet, att den ska ges kontinuerligt och anpassas till barnets ålder, mognad och individuella förutsättningar samt att barnet har förstått informationen.
Med den nya lagen ska socialtjänsten inte bara främja jämlika utan även jämställda levnadsvillkor. Socialtjänsten ska aktivt arbeta för att alla, oavsett kön, bakgrund eller socioekonomiska förhållanden, får samma möjligheter till stöd och hjälp. Ett jämställdhetsperspektiv ska genomsyra alla verksamheter.
Äldreomsorgens värdegrund blir ett övergripande mål för hela socialtjänsten. Socialtjänsten ska arbeta för att varje individ ska kunna leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Med ett värdigt liv menas bland annat självbestämmande, respekt för privatliv, delaktighet och ett gott bemötande.
Här finns mer information om den nya socialtjänstlagen
På regeringens webbplats kan du följa kedjan i lagstiftningen
En förebyggande socialtjänstlag - Regeringen.se
Framtidens Socialtjänst, Sveriges Kommuner och Regioner
Information publiceras löpande på sidan.
Information på flera språk
För att läsa informationen på flera språk, använd översättningsfunktionen Translate högst upp på sidan.
Vi ansvarar inte för eventuella översättningsfel då översättningen sker automatiskt via Google Översätt.