Budget-, skuld- och hyresrådgivning

Budget-, skuld- och hyresrådgivning är till för dig som vill ta kontroll över din ekonomi. Rådgivningen är gratis och vi har tystnadsplikt.

Budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt och rådgivningen är kostnadsfri. Rådgivningen kan ske på det sätt du känner dig bekväm med; via telefon, mejl, distansmöte med bildtelefoni eller via besök på stadshuset på Centralgatan 20.

Det här kan du få hjälp med

 • att göra en budget
 • att vid hyresskulder se över dina möjligheter att betala hyran och försöka nå en överenskommelse om fortsatt boende
 • att hitta möjligheter att förbättra din ekonomi
 • att göra en pensionsprognos
 • att hitta lösningar kring din skuldsituation
 • att förhandla med fordringsägare
 • att ansöka om skuldsanering.

Karensdagen har slopats och regeringen har tagit över ansvaret för sjuklöner dag 1-14. Du ansöker om ersättning för karensdagen via ”mina sidor” på www.forsakringskassan.se. Läs mer via regeringens hemsida.

Om din arbetsgivare drabbas av ekonomiska problem och du som anställd tvingas gå ner i arbetstid kan du få behålla drygt 90 procent av din lön eftersom staten går in och tar större delen av lönekostnaden. Läs mer via regeringens hemsida.

När ekonomin raseras vänds hela tillvaron upp och ned. Det är vanligt att känna stark oro, ha sömnsvårigheter och ibland också få självmordstankar.

Det finns stöd att få via någon av samhällets många hjälpresurser. En av dem är MIND-Självmordslinjen som är öppen alla dagar 06-24 och nås via telefon 90101.

Kontaktuppgifter till fler hjälpresurser och mer information hittar du på Suicidezero.se

Varsel betyder att arbetsgivaren förvarnar sin personal att de kanske kommer att bli uppsagda. Alla som varslas behöver inte bli uppsagda. Men det kan vara bra att planera för att det kanske blir så.

Följ länken för tips på hur du kan förbereda dig hos arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Gå med i en a-kassa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du inte redan har gjort det.

Pensionsmyndigheten har sammanställt hur börsoron påverkar pensionerna och vad du som snart ska gå i pension bör tänka på. Inkomstpensionen - som är den större delen av den allmänna pensionen - påverkas normalt inte alls av börsoron. Däremot kan premiepensionen påverkas mycket. Pensionsmyndigheten tipsar bland annat om möjligheten att skjuta upp uttaget av premiepensionen tills krisen är över och värdet på fonderna har vänt upp igen. Mer information hittar du på Pensionsmyndigheten.se

Om din inkomst minskar så att du inte kan betala enligt din betalplan kan du ansöka om betala mindre.

För att det ska beviljas krävs två saker:

 • att din ekonomi försämras med minst 500 kr per månad
 • att förändringen ska bestå i minst fyra månader

Ansökan görs via Kronofogdens hemsida eller via blankett. Kontakta kommunens budget- och skuldrådgivning om du vill ha hjälp. Mer information hittar du på Kronofogden.se

Det kan finnas en möjlighet att pausa löneutmätningen under en begränsad period om du fått extrakostnader på grund av sjukdom eller varit tvungen att vara hemma med barn som tillhör en riskgrupp. Kronofogden kan också ta hänsyn till kostnader på grund av medicin och läkarvård. För kostnader som inte ingår i högkostnadsskyddet behöver du visa kvitto. Om du tvingas gå ner i arbetstid kan Kronofogden ändra eller stoppa din löneutmätning. Kontakta Kronofogden via 0771-73 73 00 eller This is an email address

Mer information hittar du på Kronofogden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Konsumentverket har sammanställt dina konsumenträttigheter. Sammanställningen finns även på engelska och arabiska. Mer information finns på Hallå Konsument

Om du tillfälligt svårt att betala till CSN kan du flytta fram betalningen en månad via Mina sidor. Läs hur hos CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Behöver du flytta fram betalningen mer än en månad kan du ringa CSN på 060-18 60 00. Om din inkomst minskar kan du ansöka om att betala mindre, antingen via Mina sidor eller på blankett. Nyligen beslutade regeringen att du får behålla ditt studiestöd från CSN även om din skola stänger på grund av coronaviruset. Mer information hittar du på CSN.se

Finansinspektionen har gett bankerna tillåtelse att göra undantag från amorteringskravet och många banker beviljar nu amorteringsfritt i 3 – 12 månader. Kanske har du sedan en låneförsäkring som betalar månadskostnaden om du blir sjuk eller arbetslös. Kontakta din bank. Mer information hittar du på Konsumenternas bankbyrå

Om du inte kan betala dina räkningar på grund av sjukdom och att din inkomst minskat har Inkassobolagens branschförening rekommenderat inkassoföretagen att erbjuda anstånd, avbetalningsplaner och ackordsuppgörelser i större utsträckning än tidigare. Ta kontakt med ditt inkassobolag så fort som möjligt. Mer information hittar du på Svensk Inkasso.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 • Anmäl dig hos Arbetsförmedlingen redan första dagen
 • Ansök om ersättning via din a-kassa
 • Har du arbetat ska din arbetsgivare fylla i ett arbetsgivarintyg. Har du haft flera anställningar ska du skicka in ett arbetsgivarintyg för varje anställning.
 • Ta reda på exakt hur mycket pengar du kommer att få. Fundera över vad du behöver göra för att klara ekonomin på mindre pengar.
 • Kontakta Försäkringskassan för att se om du har rätt till bostadsbidrag.
 • Glöm inte att skicka in din aktivitetsrapport varje månad via arbetsförmedlingen.se

Riksdagen har nyligen beslutat om nya tillfälliga regler för a-kassan under 2020.

Grundförsäkring. Betalas ut via Alfakassan till dig som blir arbetslös men inte är medlem i en a-kassa. Som mest kan du få 11 220 kr/mån före skatt under 2020.

Inkomstbortfallsförsäkring. Delas ut till dig som har varit medlem i en a-kassa i minst tre månader och uppfyller alla villkor för ersättning. Som mest kan du få 26 400 kr/mån före skatt.

Inkomstförsäkring. Ett komplement till a-kassa för dig som tjänar mer än 25 025 kronor före skatt.

Så når du oss

Du når oss lättast via telefon 042-33 72 32 eller mejl bodil.hallin@hoganas.se.

Vi har telefontid klockan 8.30 - 9.30 på vardagar. Övrig tid kan du lämna ett meddelande så ringer vi upp dig.

Sidansvarig: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: