Volontärverksamhet i Höganäs

Att ta på sig ett volontärsuppdrag innebär att du genom ideella,
oavlönade insatser kompletterar kommunens ordinarie tjänster och
service eller helt enkelt bara hjälper en medmänniska. Uppdragen
utgår från människors engagemang, välvilja och lust att bidra till ett bättre samhälle.

Du behövs - bli volontär!

Så här anmäler du dig

Anmäl ditt intresse i vår e-tjänst eller kontakta Höganäs servicecenter på 042-33 71 00 så hjälper vi dig.

Om att vara volontär

Det kommer ständigt nya behov och nedan kan du anmäla dig till specifika uppdrag. Finns det inget uppdrag som passar just nu, kan du anmäla ett generellt intresse, så blir du uppdaterad när nya uppdrag tillkommer.

När du blir volontär genom Höganäs kommun behöver du vid flera uppdrag visa ett utdrag ur Polisens belastningsregister

Aktuella volontärsuppdrag att anmäla sig till

Att åka buss idag kan upplevas som krångligt för en del äldre människor. Hur ska man betala? Måste man ha en smartphone? Vart hittar man tidtabeller och kommer man att hinna gå av bussen på ostadiga ben innan den kör vidare?

Har du tid och lust att hjälpa och peppa en senior kring det upplevda krångliga i att köpa en biljett och öva på att åka buss tillsammans i Höganäs?

Ni träffas på en offentlig plats som biblioteket eller en träffpunkt för att komma igång.

Tid och omfattning väljer du själv i samråd med kontaktpersonen för uppdraget. Varmt välkommen att kontakta Josefina Persson eller anmäla dig i e-tjänsten ovan.

För många av oss är det en självklarhet att gå ut genom dörren när vi vill ta en promenad eller ta lite frisk luft. För andra innebär det lite mer utmaningar.

Har du tid och lust att stötta boende inom kommunens LSS serviceboende att komma ut hemifrån? LSS, är en lag som ger särskilda rättigheter och stöd till personer som har funktionsnedsättningar En servicebostad består av ett antal lägenheter som har tillgång till gemensam service och en fast personalgrupp.

Personalen har inte alltid den tid eller resurser det krävs för att samtliga boende kan komma ut i den omfattning som de önskar.

Tid och omfattning väljer du själv i samråd med kontaktpersonen för uppdraget.

Är du intresserad av att veta mer eller anmäla dig gör du det via e-tjänsten ovan.

Swich swoch, appar och androider, äpplen och hybrider? Vad betyder allting och hur gör man egentligen när man ska ladda ner någonting? Vart laddar man ner det och måste allting vara så krångligt? Vad är ett digitalt moln och måste jag ha en dyr telefon med 24 månaders bindningstid? Jag vill bara kunna ringa!

En telefon är så mycket mer idag än vad det var för bara tio år sedan.

Har du lust och möjlighet att stötta och hjälpa en senior med din digitala kunskap?

Ni träffas på en offentlig plats som biblioteket eller en träffpunkt. Tid och omfattning väljer du själv i samråd med kontaktpersonen för uppdraget. Varmt välkommen att kontakta Josefina Persson eller anmäla dig i e-tjänsten ovan.

På ett av kommunens serviceboende inom LSS söker vi dig som har ett intresse av att ge lite av din tid med värme och empatiskt stöd till någon av de boende som vill baka, spela spel eller vara med på bingo.

LSS, är en lag som ger särskilda rättigheter och stöd till personer som har funktionsnedsättningar En servicebostad består av ett antal lägenheter som har tillgång till gemensam service och en fast personalgrupp.

Du kommer inte att vara ensam med de boende utan där finns alltid personal på plats. Din roll som volontär är att förgylla vardagen med något extra utöver det vardagliga.

Är du intresserad av att veta mer eller anmäla dig gör du det via e-tjänsten ovan.

Att inte kunna prata med någon som förstår dig på ditt språk, skapar en känsla av ensamhet och isolering. Att få möjlighet att få prata på sitt modersmål då och då, skulle innebära en stor glädje och livslust för personer som är boende på kommunens LSS boende.

LSS, är en lag som ger särskilda rättigheter och stöd till personer som har funktionsnedsättningar.

Tid och omfattning väljer du själv i samråd med kontaktpersonen för uppdraget. Sena eftermiddagar brukar vara att föredra.

Är du intresserad av att veta mer eller anmäla dig gör du det via e-tjänsten ovan.

På vackert belägna äldreboendet Nyhamnsgården i Nyhamnsläge, erbjuds de boende regelbundet aktiviteter som sång, kortspel och bingo.

För att komplettera personalen och ge ännu mer guldkant i tillvaron åt de äldre, efterfrågas volontärer som kan gå enskilda promenader, ta en kopp kaffe, högläsa eller annat något annat trevligt.

Har du tid och lust att bli volontär på Nyhamnsgården?

Tid och omfattning väljer du själv i samråd med kontaktpersonen för uppdraget.

Om detta låter som något som skulle passa dig, eller om du vill veta mer, anmäl dig via e-tjänsten ovan.

Att komma ut en sväng från sin bostad är något som de flesta människor tar som en självklarhet. För en del äldre människor kan det upplevas som ett hinder att komma ut, kanske är man lite osäker på balansen, kanske skulle man gärna ta sig till en av kommunens träffpunkter eller något Café, men kommer inte i väg.

Har du tid eller lust att ge lite av din tid för att gå en promenad, ta en kaffe på ett café eller motivera och peppa en äldre att komma i väg hemifrån en stund?

Tid och omfattning väljer du själv i samråd med kontaktpersonen för uppdraget. Varmt välkommen att kontakta Josefina Persson eller anmäla dig i e-tjänsten ovan.

Som volontär på Bibliotekets språkcafé möter du vuxna människor som inte har svenska som modersmål.

Det är ingen skola utan ett informellt möte över en kopp kaffe, där deltagarna får möjlighet att öva på att prata svenska i en lugn och trygg miljö.

Det är väldigt uppskattat att ha volontärer som hjälper till så att så många som möjligt kan få öva sin svenska.

Det finns alltid personal från biblioteket på plats som leder och som hjälper till att dela upp i mindre grupper om det behövs.

Du binder inte upp dig som volontär utan kommer när du har tid och möjlighet.

Som volontär får du möjlighet att träffa människor från hela världen och det brukar bli fina möten människor emellan.

Språkcafét är på torsdagar 14:30-15:30 på Höganäs bibliotek.

Ingen anmälan krävs, men om du har frågor är du välkommen att kontakta Helene.bergholtz@hoganas.se

Vill du vara med och skapa trygghet bland ungdomar i Höganäs. Då kan du bli nattvandrare. Många ungdomar som är ute kvällar och nätter saknar trygga vuxna i sin närhet. Det behövs fler vuxna som kan lyssna, trösta eller bara finnas till hands där det händer eller helst innan det händer. Det är här du som lugn och trygg vuxen är så viktig. När du nattvandrar gör du skillnad i ditt område!

Är du intresserad av att veta mer eller anmäla dig gör du det via e-tjänsten nedan.

Flera skolor i Höganäs söker vuxna som kan fika, spela spel och vara ute på rast med våra underbara elever. Många barn är i behov av utökad vuxenkontakt, någon som finns där och lyssnar.

Även stöd i klassrummet finns det behov av.

Är du intresserad av att veta mer eller anmäla dig gör du det via e-tjänsten ovan.

Vikhaga söker yogainstruktör eller en person som har liknande erfarenhet inom yoga och brinner för det. Personen ska också gärna vara delaktig i det sociala vid mötet med de boende.

Vi söker en person som brinner för yoga som kan utforma "sittande yoga". Detta eftersom våra boende inom äldreomsorgen har svårt för att sätta sig ner på golvet. Vi vill gärna att ca 6-8 personer ska delta i aktiviteten.

Vikhaga söker även volontärer som är intresserade av att vara samtalsvän till de som bor här.

Är du intresserad av att veta mer eller anmäla dig gör du det via e-tjänsten ovan.

Engagemanget i Höganäs är stort, men våra frivilligorganisationer behöver fler engagerade kollegor och volontärer.

Kontakta gärna dessa:

Brottsofferjouren i Helsingborg - jobbar med medmänskligt stöd till brottsoffer i bland annat Höganäs

Lions Club Höganäs - behöver hjälp att bemanna loppisverksamheten.

Rädda Barnen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Röda korset

Höganäs Församling

Loppan Höganäs  - behöver hjälp med insamling, försäljning och hjälpsändningarna.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: