Val av förskoleklass
Det år ett barn fyller 6 år ska barnet börja i förskoleklass. Som vårdnadshavare ska du ansöka om plats på en fristående eller en kommunal skola. Du ansöker i början av året för att barnet ska kunna börja i skolan i augusti när det nya läsåret startar.
Förskoleklass kallas det första året ett barn går i skolan. Ett barn som tidigare har gått i förskolan blir nu elev och ska förberedas på hur det fungerar i skolan.
För barnet kan det innebära förändringar att börja i skolan jämfört med att gå i förskola. Förskoleklassen ger därför ett år mellan förskola och skola som förbereder barnet på hur skolan fungerar.
Förskoleklassen ger barnet en chans att komma in i rollen som elev och att lära sig hur det går till i skolan. Den pedagogiska grunden är viktig och lärarna arbetar aktivt med att fånga upp förkunskapsnivåer och ge de nya eleverna förutsättningar att utveckla kunskaperna där det finns behov. Förskoleklassen har en egen del i läroplanen med förtydligat syfte och innehåll som alltså ska ge eleverna förutsättningar att utvecklas i riktning mot de kunskapskrav som kommer senare i grundskolan.
Förskoleklass är obligatorisk. Den är avgiftsfri och omfattar minst 525 timmar under ett läsår.
Ansökan görs mellan 15 januari och 16 februari för skolstart i augusti samma år.
Välkomnen att kontakta kommunens servicecnter om du har frågor!
Telefonnummer servicecenter
042-33 71 00
När du ansöker ska du lista tre skolor i den ordning du helst vill ha dem. Oavsett om du vill ansöka om plats på en kommunal eller fristående skola så ansöker du i samma e-tjänst.
Om du ansöker till en fristående grundskola ska skolan kontaktas i samband med att du gör din ansökan i e-tjänsten. Om du ansöker till en kommunal grundskola behöver du inte kontakta skolan.
E-tjänsten är öppen mellan 15 januari och 16 februari. Om ditt barn redan har börjat i förskoleklass behöver du inte lämna en ansökan.
När du har fått besked om vilken skola ditt barn ska börja på kan du ansöka om skolskjuts och plats på fritidshem.
Du använder samma e-tjänst för både fristående eller kommunala skolor.
Kontakta den fristående skolan i samband med att du ansöker i e-tjänsten. Information och kontaktuppgifter om de fristående skolorna i Höganäs hittar du här: Fristående skolor
I början på mars kommer du att få besked om placering för ditt barn. Beskedet får du via e-post. Har du sökt plats hos en fristående skola får du besked direkt från dem.
De kommunala skolorna kommer att skicka ett informationsbrev till alla blivande förskoleklasselever om inskolning och kommande föräldramöten.
Urvalsregler för Höganäs kommuns skolor
Vår förhoppning är att alla ska få sitt förstahandsval. Om en skola inte har plats för samtliga elever tillämpas följande urvalskriterier.
- Elever som bor i Höganäs kommun med skyddade personuppgifter.
- Syskonförtur, för elever som ska börja förskoleklass och har ett syskon som redan går i årskurs 1–3 på den skolan under det aktuella läsåret.
- Absolut närhet.
När ett barn från en förskola ska bli elev på en grundskola är det mycket som är nytt. På den nya skolan ska barnet kanske lära känna både nya vuxna och nya barn. Det är även andra rutiner och nya lokaler de ska vänja sig vid. På förskolan kanske det inte fanns en matsal eller en gymnastiksal. Och bara en sådan sak som att cykla en ny väg på morgonen och veta var cykeln ska parkeras vid skolan.
De allra flesta skolor har en inskolning under en period när barnen från förskolan får besöka sina skolor under ett antal tillfällen.
De kommunala förskolorna i Höganäs har en inskolning tillsammans med skolorna. Ofta planeras ett par besök på den nya skolan in under maj månad efter att beskedet om placeringarna har skickats ut. De barn som har fått placering på samma skola besöker skolan i grupp tillsammans med sina pedagoger från förskolan. De träffar lärarna och får bekanta sig med skolgårdenoch lokalerna.
Övergången från förskola till grundskola är viktig för att både barn och vårdnadshavare ska känna sig trygga med förändringen. Inom Höganäs kommun finns bra rutiner inom Höganäs kommun för det.
Är ditt barn i behov av skolskjuts ansöker du om det efter att du har fått besked om vilken skola ditt barn ska börja på.
Läs mer om skolskjuts här: Skolskjuts
En ansökan om plats på fritidshem gör du efter att du har fått besked om vilken skola ditt barn ska börja på. Om du har fått placering på en fristående skola kontaktar du dem för att ansöka om plats på fritidshem.
Här kan du läsa mer om fritidshemmen på kommunens skolor: Fritidshem