Skoldator

Är du elev i någon av Höganäs kommuns förskolor, grundskolor, anpassad grundskola samt gymnasium och har blivit erbjuden att kvittera ut en dator, Chromebook eller annan digital enhet i undervisningen?

Då finns det en del saker som du behöver tänka på när du använder din digitala enhet. Du som elev ansvarar för enheten med tillbehör och att enheten förvaras, hanteras och vårdas på ett ansvarsfullt sätt. Enheten är stöldbegärlig egendom och när den inte används ska den därför förvaras säkert och gärna inlåst. Enheten får inte lämnas utan uppsikt eller hanteras
ovarsamt.

Du som elev ska följa dessa regler

  • Du ska ta med enheten hem efter skoldagens slut.
  • Du ska ta med dig enheten med fulladdat batteri till skolan varje skoldag.
  • Du får inte låna ut enheten till annan person.
  • Du ansvarar för att skydda ditt lösenord och att inte lämna ut lösenordet till någon annan.
  • Du får inte använda enheten till att kränka eller mobba annan person.
  • Du ansvarar för att enheten inte används på ett sätt som strider mot gällande lagstiftning, till exempel genom nedladdning av upphovsrättskyddat material eller andra olagliga aktiviteter.
  • Du får inte lagra eller hantera material på enheten som kan uppfattas som stötande eller kränkande. Du får inte heller med enheten besöka webbsidor med stötande eller kränkande innehåll.

Enligt politiskt beslut blockeras allt innehåll som är pornografiskt, våldsamt, rasistiskt och skadligt – detta gäller även näten som kommunen levererar. Vi har även ett filter som styr vad eleverna kommer åt, baserat på deras ålder. Fritt wifi och mobiltelefoner kan vi dock inte påverka. I vissa fall kan vi blockera enskilda sidor, men då gör vi det för hela förvaltningen eller alla skolor.

Eftersom vårt samhälle förändras i en allt snabbare takt, har man i läroplanen förtydligat och förstärkt innehållet kring digital kompetens. Tyngdpunkten för elevernas kunskaper ligger på dessa fyra områden:

  • Att kunna förstå hur digitaliseringen påverkar samhället och individen.
  • Att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier
  • Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik.
  • Att kunna lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med användning av digital teknik

För att leva upp till läroplansmålen, behöver elever och pedagoger arbeta med digitala verktyg som en naturlig del i undervisningen. För att hjälpa och guida eleverna på nätet presenterar vi bland annat en förenklad Google-policy för att få eleverna att förstå vilka regler som gäller när man använder sig av Google. Våra pedagoger har tillgång till en egen hemsida med samlat material att använda sig av inom bland annat källkritik, nätsäkerhet, nätjuridik och nätetik.

Vi är medvetna om att vår data i nuläget kan komma att lagras på plattformar utanför EU och arbetar därför för att vår data så snart som möjligt enbart ska lagras på plattformar inom EU. De uppgifter som sparas om eleven i plattformen är namn, konto, skola och klass.

Enligt GDPR artikel 9 får känsliga personuppgifter inte lagras i molntjänster och därför har vi tydliggjort för skolans personal vad som inte får lagras i plattformen:

  • Känsliga och integritetskänsliga uppgifter. Detta gäller till exempel information om elevens hälsa eller beteende.
  • Individuella utvecklingsplaner (IUP), skriftliga omdömen, åtgärdsprogram och termins- eller slutbetyg.
  • Fotografier, filmer och ljudupptagningar som inte är undervisningsmaterial.

Här finns de fullständiga reglerna som gäller vid användning av digitala läroverktyg som elever lånar under sin skolgång/studietid.

Med digitala läroverktyg menas till exempel de bärbara datorer som eleverna använder under skoldagen och tar med sig hem efter skoldagens slut. Det kan även vara andra typer av enheter som läsplattor eller liknande.

Bakgrund till utlåning av digitala läroverktyg
Höganäs kommun vill skapa goda förutsättningar för en utbildning där modern informationsteknik används som ett naturligt lärverktyg i skolarbetet. Höganäs kommun erbjuder därför elever att genom lån disponera en personlig dator/surfplatta (enhet) under sin studietid.

Användning och vård
Enheten är avsedd att användas i det dagliga skolarbetet, både i skolan och hemma. Eleven ansvarar för den enhet som eleven har kvitterat ut och det åligger denne att under låneperioden iaktta normal aktsamhet vid hanteringen av enheten. Alla instruktioner som
följer med enheten ska följas. Vid användning ska eleven alltid ha enheten under uppsikt. Då den under skoltid inte används ska den förvaras i låst skåp eller annan motsvarande förvaring som hindrar obehörig åtkomst. Utomhus förvaras enheten i fodral eller väska. Enheten ska tas med hem efter skoldagens slut.

Laddning av batteri
Enheten ska tas med fulladdad till skolan varje dag. Om datorladdaren tappas bort kan en laddare tillfälligt lånas av skolan. Skulle laddaren vara permanent försvunnen eller gå sönder
står skolan för EN ny laddare, händer det igen laddas verktyget på skoltid.

Klistermärken och dekaler
Inga klistermärken eller annat får sättas på enheten och de etiketter som finns på enheten får inte tas bort.

Nedladdning av material och besök på webbsidor
Eleven ansvarar för att enheten inte används på ett sätt som strider mot gällande lagstiftning t.ex. genom nedladdning av upphovsrättskyddat material. Material som kan uppfattas som
stötande och kränkande får inte lagras eller hanteras med enheten. Eleven får inte använda webbsidor med stötande eller kränkande innehåll om detta inte är överenskommet med en lärare som en del av undervisningen. Enheten får inte användas till att kränka eller mobba en annan person.

Lösenord
Eleven ansvarar för att skydda sitt lösenord och att inte lämna ut lösenordet till någon annan.

Behörighet och användaridentitet
Det är inte tillåtet att försöka få tillgång till nätverksresurser man inte har rätt till, att dölja sin användaridentitet, att störa, avbryta eller skada den avsedda användningen av nätverken eller att utan behörighet försöka ta sig in i låsta mappar.

Konsekvenser vid misskötsel av läroverktyget
Elever som missköter enheten eller reglerna för användning av enheten kan komma att fråntas enheten och istället erbjudas låneenhet under lektionerna.

Låneperiod
Låneperioden gäller från och med att enheten kvitteras ut till dess att eleven avslutar sin utbildning på skolan. När låneperioden upphör ska enheten och dess tillbehör omedelbart återlämnas till skolan. Den ska lämnas tillbaka i fullgott skick.

Äganderätt
Höganäs kommun äger enheten. Eleven får inte låna ut, hyra ut, sälja, pantsätta eller på att sätt överlåta eller förfoga över enheten på ett sätt som äventyrar Höganäs kommuns äganderätt.

Service och kontroll
Höganäs kommun ansvarar för service och underhåll. Skolan har rätt att vid behov få omedelbar tillgång till enheten för uppgradering av programvaror, service, kontroll och underhåll.
- Dator: Program installeras av IT-avdelningen. Vissa program kan eleven själv installera och uppdatera via Höganäs Appkatalog.
- Chromebook: I de fall då eleven själv installerar tillägg som inte initieras av lärare är det elevens skyldighet att försäkra sig om att giltiga licenser finns.
- iPad: Appar ska enbart laddas hem via Höganäs Appkatalog.

Fel, förlust och stöld
Vid stöld eller förlust av enheten eller om fel uppstår ska eleven omedelbart anmäla detta till skolan. Det är inte tillåtet att själv reparera eller modifiera enheten eller att ändra dess konfiguration. Vid stöld eller förlust ska elev eller vårdnadshavare göra en polisanmälan. Om stöld eller förlust skett på skolans område ansvarar skolan för att göra polisanmälan.

All egendom som tillhör skolan ska hanteras aktsamt. Elev och vårdnadshavare kan bli ersättningsskyldig för den faktiska kostnaden vid skada på egendom om händelsen orsakats avsiktligt eller genom oaktsamhet och skadan inte är att hänföra till normalt slitage eller om egendomen inte lämnas tillbaka. Bedömning görs i varje enskilt fall utifrån skadeståndslagen
(1972:207).

Reglerna är reviderade år 2024.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: