Skolmatsedel

Måltiderna tillhör dagens höjdpunkt! Självklart ska den ge tillräckligt med näring och energi, men minst lika viktigt är möjligheten till samvaro och att göra måltiden till en trevlig stund.

Kostavdelningen jobbar för att elever ska få god, vällagad, smakrik och säker mat som tillagas och serveras av engagerad personal i våra skolkök.

Kommunens egen matsedel utvecklas och planeras av kökens personal. Matsedeln skrivs månadsvis där vi tar hänsyn till årstider, högtider och traditioner. Här är våra aktuella matsedlar.

Skolmatsedel vecka 49-51

Här ser du vad som serveras till lunch i kommunens förskolor och skolor.

Du kan även scanna QR-koderna nedan för att se aktuell matsedel för veckan.

QR-kod skola

QR-kod förskola

Dagligen tillagar och serverar våra kök tillsammans cirka 4000 portioner till våra förskolebarn och elever i Höganäs kommun. Tillsammans med kockarna ute i köken har vi arbetat fram en årsmatsedel som vi utgår ifrån då vi planerar menyn.

Vi följer livsmedelverkets rekommendationer och väljer livsmedel efter säsong. På alla våra grundskolor, gymnasieskolan och en av förskolorna har vi tillagningskök där hela måltiden tillagas från råvara till färdig lunch. I våra skolrestauranger serveras alltid minst 2 lunchalternativ där ett är vegetarisk. Till lunchen serveras också en salladsbuffé med minst 5 olika grönsaker och salladsblandningar, dressing, knäckebröd, smörgåsmargarin, ekologisk mjölk och vatten. Så ofta vi har möjlighet bakas det eget bröd som serveras till lunchen.

Utöver lunchen serveras det även frukost och mellanmål till förskolebarn och fritisbarn på våra skolor och förskolor.

Matsvinnet vägs och dokumenteras dagligen i alla kök. Vi arbetar aktivt med att på sikt minska matsvinnet och vårt mål är 8 % 2023. Våra inköp av ekologiska livsmedel ökar ständigt och målet är 50 % ekologiskt 2025.

Våra skolrestauranger tillagar också specialkost till elever och barn med födoämnesallergier. Du som har behov av specialkost behöver lämna in ett kostintyg som styrker ditt behov av specialkost. Kostintyget är oftast ett läkarintyg men kan också vara ett intyg från dietist eller BUP. Intyget skickas till ansvarig enhetschef på kostavdelningen för skolan/förskolan barnet går på.

Mjölken i kommuns skolor och förskolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Syftet med skolmjölksstödet är att fler elever ska få möjlighet att dricka mjölk i skolan.

 

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen