Stöd till vårdnadshavare med ungdomar i tonåren

Att vara vårdnadshavare till en tonåring eller ett barn som är på väg in i tonåren kan vara utmanande. Det är bra att vara påläst och att veta vart du kan vända dig för att kunna få stöd, rådgivning eller få svar på dina frågor.

Under tonåren kommer många ungdomar i kontakt med alkohol och droger för första gången och det händer mycket i sociala medier som de unga kan svepas med i. Ibland är det av fri vilja och ibland är det ofrivilligt. Det finns stöd och hjälp att få, både för dig som är vårdnadshavare och för ungdomarna.

Elevhälsan tillsammans med Eric Ruuth kulturhus, Ungdomssamordnaren, Förebyggande teamet och Polisen har samlat information som kan vara en hjälp för dig som är vårdnadshavare. Du hittar informationen tillsammans med kontaktuppgifter i längre ner på sidan.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att finnas här för våra unga. Våga vara en vuxen som bryr sig, om du ser en ungdom som inte verkar må bra, ta dig tid och kolla läget.

Tillsammans skapar vi trygghet för våra unga!

Mentala tallriksmodellen för goda vanor

Vanligtvis hör vi talas om tallriksmodellen när det gäller matvanor. Den mentala tallriksmodellen hjälper oss att fördela den vakna tiden på ett sätt som främjar psykisk hälsa och får oss att må bra.

Din viktigaste uppgift som förälder eller nära vuxen är att stötta och hjälpa barnet att få bästa möjliga förutsättningar att utvecklas och må bra, något som inte alltid är så lätt. Det finns en rad grundläggande behov som behöver vara uppfyllda för att unga ska få goda förutsättningar. Vissa kan du som förälder skapa på hemmaplan.

Sju grundläggande behov

Den mentala tallriksmodellen innehåller sju grundläggande behov. Att uppfylla dessa stärker det mentala välmåendet och modellen kan användas för att se över sina vanor.

Det viktigaste är att prioritera sömn och motion, därefter relationer. De övriga delarna i tallriksmodellen består av aktiviteter, hjärnvila, fokustid och chilltid. Det är bra att fundera på hur uppdelningen ser ut idag och ifall något kan förändras så att fördelningen blir jämnare.

Positiv uppmärksamhet och tid med förälder eller andra vuxna spelar en avgörande roll för barnets psykiska välbefinnande. I en stressig tillvaro kan det ibland vara svårt att hinna med. Kan du som är vårdnadshavare ta hjälp av någon annan vuxen i din närhet?

Viktiga telefonnummer

BRIS - Barn och unga kan ringa eller chatta med Bris dygnet runt. Bris.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller 116 111
UMO - Ungdomsmottagningen kan nås per telefon, chatt eller boka tid via umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Självmordslinjen, Mind - är för alla åldrar. Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla via hemsidan Mind.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
BUP Skåne - Vill du prata med en vuxen om hur du mår? Du som är under 18 år kan chatta med någon som jobbar på BUP. Du kan vara anonym i chatten som du hittar här: BUP Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi finns för barn och unga i åldern 10 – 20 år och för dig som förälder till barn i denna ålder. Vi arbetar förebyggande på flera olika vis.

Alkohol och fest bland ungdomar
Vi ser nu en uppåtgående trend av alkohol och fester bland unga, bland annat inne i Helsingborg. Många går på arrangerade ungdomsdiscon, där ungdomar blir allvarligt berusade. Prata med era ungdomar om alkohol och dess risker. Prata också gärna ihop er med andra föräldrar, inför helger eller tillställningar då ungdomar samlas och kanske dricker. Se till att vara anträffbar, att kunna hämta din ungdom om det behövs.

Psykisk ohälsa bland barn och unga
Alla kan hamna i psykisk ohälsa, även barn och unga. Det kan finnas många skäl till att ett barn eller ungdom mår dåligt och ofta vänder sig unga inte till vuxna med sina problem, utan snarare till en kompis eller kanske till ingen alls.

Våga fråga ditt barn eller ungdom om hur denne mår, vad som får den att må bra och vad som får den att må dåligt. Gör dig själv delaktig i ditt barns mående och liv, för att också kunna upptäcka och tidigt hjälpa ditt barn. Ta hjälp av andra om du är orolig för ditt barns mående och uppmuntra ditt barn att ta emot stöd.

Kontaktuppgifter till oss i teamet:
Telefonnummer Amelia: 042-33 76 37
Telefonnummer Ellinor ”Elle”: 042-33 78 59

Här finns mer information om Förebyggande teamet: Förebyggande teamet

Vi arrangerar en variation av aktiviteter för våra unga med extra många aktiviteter under skolloven. Vi finns på olika platser runt om i kommunen och du kan hålla koll på aktiviteterna på www.hoganas.se/lov eller genom att följa ER Ungs kanaler i sociala medier.

Du kan också ringa ER Ung eller ungdomssamordnaren för tips på aktiviteter och mer information.
Telefonnummer ER Ung: 0734-63 82 34
Telefonnummer ungdomssamordnaren: 042-33 72 61

Vi ses!

Ungdomar och sociala medier

Våra ungdomars vardag kantas av olika saker, både bra och dåliga. Ungdomarna tillbringar stor del av sin vakna tid på en av våra största brottsplatser - nätet.

Föräldrar är otroligt viktiga i det brottsförebyggande arbetet när det gäller barn och ungas aktiviteter på internet. Vi från polisen ser en ökning av brott som sker på sociala medier. Mobbing, kränkningar och utpressning men även narkotikahandeln finns idag nästan enbart på sociala medier. Även mörkertalet är stort för de som drabbas.

Det är svårt för oss vuxna att sätta oss in i barnets situation på nätet idag. Vi har inga referenspunkter, eftersom vår uppväxt såg helt annorlunda ut. Hela världen finns några knapptryck bort, och det är svårt för ett barn som inte är mentalt moget att förstå vad som är bra, vad som är dåligt och vad som är direkt farligt att ge sig in i.

Vad kan jag göra som förälder?

  • Var intresserad och nyfiken på deras vardag, även om deras vardag på nätet.
  • Våga prata om alkohol och droger i tid, var påläst.
  • Föräldranätverk, hjälp varandra, använd chattgrupper.
  • Ha koll på vilka personer ditt barn umgås med.
  • Håll koll på ungdomens ekonomi.
  • Lär dig vilka appar ungdomen använder.
  • Begränsa mobilanvändandet - du som är vuxen ansvarar för hur ungdomen använder mobiltelefonen!

Lita på din magkänsla, våga ifrågasätta och vara obekväm!

Det går att ringa polisen för att få råd om hur du kan agera om en ung person hamnar i situationer som kan vara farliga eller om du upplever att en ung person blir utsatt, alternativt befinner sig i en miljö där det pågår sådant som inte är lagligt.
Telefonnummer polisen, rådgivning vid icke akuta ärenden: 114 14

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: