Stöd under sommaren för dig som är vårdnadshavare

Sommaren kan vara utmanande för dig som är vårdnadshavare till en tonåring eller ett barn som är på väg in i tonåren. Vissa situationer är det bra att kunna få stöd i och andra är det bra att själv vara förberedd inför. Vi vet till exempel av erfarenhet att det är under sommaren många ungdomar kommer i kontakt med alkohol och droger för första gången.

Elevhälsan tillsammans med Eric Ruuth kulturhus, Ungdomssamordnaren, Förebyggande teamet och Polisen har samlat information som kan vara en hjälp för dig som är vårdnadshavare. Här finns kontaktuppgifter om du har frågor eller behöver stöd.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att finnas här för våra unga. Våga vara en vuxen som bryr sig, om du ser en ungdom som inte verkar må bra, ta dig tid och kolla läget.

Vi önskar en trevlig sommar!

Elevhälsan önskar alla elever och föräldrar en fin sommar, ta hand om er och försök att få lite återhämtning. Om ditt barn behöver prata med någon
under sommaren så kan ni kontakta…

BRIS - Du kan ringa eller chatta med Bris dygnet runt. Bris.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller 116 111
UMO - Ungdomsmottagningen kan du nå per telefon, chatt eller boka tid via umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Självmordslinjen, Mind - Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla via hemsidan Mind.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
BUP Skåne - Vill du prata med en vuxen om hur du mår? Då kan du som är under 18 år chatta med någon som jobbar på BUP. Du kan vara anonym, du hittar chatten här: BUP Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi finns för barn och unga i åldern 10 – 20 år och för dig som förälder till barn i denna ålder. Vi arbetar förebyggande på flera olika vis och vi besöker både skolor, fritidsgårdar samt fältar ute i kommunen.

Psykisk ohälsa bland barn och unga
Vi ser allt fler barn och unga som kämpar med psykisk ohälsa. Det kan finnas många skäl till att ett barn eller ungdom mår dåligt och ofta vänder sig unga inte till vuxna med sina problem, utan snarare till en kompis eller kanske till ingen alls.

Våga fråga ditt barn eller ungdom om hur denne mår, vad som får den att må bra och vad som får den att må dåligt. Gör dig själv delaktig i ditt barns mående och liv, för att också kunna upptäcka och tidigt hjälpa ditt barn. Ta hjälp av andra om du är orolig för ditt barns mående och uppmuntra ditt barn att ta emot stöd.

Kontaktuppgifter till oss i teamet:
Amelia: 042-33 76 37
Ellinor ”Elle”: 042-33 78 59

Här finns mer information om Förebyggande teamet: Förebyggande teamet

Vi arrangerar roliga sommarlovsaktiviteter för våra unga. Vi finns på olika platser runt om i kommunen under hela sommaren.

Håll utkik på ER Ungs sociala medier, där vi skriver om våra aktiviteter.

Vet du var ditt barn är ikväll?
Vår, sommar och skolavslutningar är tillfällen då många ungdomar kommer i kontakt med alkohol och droger för första gången. Därför är det förebyggande arbetet extra viktigt inför vår och sommar. Detta arbete måste vi göra tillsammans!

Vi behöver mer vuxennärvaro ute i kommunen för att dessa firanden ska bli trygga och säkra för våra unga.

Några ytterligare tips till er föräldrar som har barn i tonåren:
- Visa att ni bryr er om era ungdomar, fråga VART de ska, VEM ska de vara med, VAD ska de göra.
- Kom överens om vilken tid och vilka regler som gäller för att vara ute (prata gärna ihop er med andra föräldrar).
- Köp INTE ut alkohol till era ungdomar.
- Föregå med gott exempel och var nykter så att du vid behov kan hämta ditt barn.
- Föräldrar kan hjälpas åt genom att gå tillsammans, ha en telefonkedja, grupp på Facebook etc.
- Ta gärna en promenad eller besök platser där ni vet att ungdomar brukar samlas.

Våga vara en vuxen som bryr sig, om du ser en ungdom som inte verkar må bra, ta dig tid och kolla läget!

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: