Logo-visit

Kullaberg

Ett besök i Kullabergs naturreservat på Kullahalvön erbjuder inspiration, spänning och nya naturupplevelser. Från de dramatiska klipporna, som reser sig rakt upp ur havet, bjuds en utsikt över Öresund och Kattegatt utöver det vanliga.

Kullaberg, nästan som ett levande väsen. En magnet för dig som älskar aktiviteter i säregen natur. Salta bad från klippor, ett unikt växt- och djurliv och grottor där man har gjort arkeologiska fynd.

Bästa sättet att upptäcka området är till fots på en av de olika vandringslederna. Här finns chans att se räv, grävling, rådjur och kronhjort. Kanske ser du också spår av de skygga vildsvinen. I hagarna betar får, kor och hästar. Kullaberg är också hem åt huggorm, snok, ödlor och grodor.

Fråga gärna någon av naturguiderna på Naturum Kullaberg där du kan lära dig mer i utställningen och få råd om olika stigar och aktiviteter.

Besöka Kullaberg

Kullabergsguiderna har samlat bra information för dig som planerar ett besök på Kullaberg. Här får du bland annat tips på vandringsleder, grillplatser, badplatser och tips för dig som besöker Kullaberg med barn.

Kullaberg är fantastiskt året om och väl värt ett besök även under våren när skogen färgas ljusgrön av bokskogens knoppar, under hösten när skogen ädrar färg mot det röda och höststormen viner och vågorna piskar, eller under vintern när Kullaberg täcks av snö och is.
Tänk också på att allt detta fantastiska som naturen erbjuder får vi uppleva men på naturens villkor. Ta med dig skräp hem igen och följ

Nimis

Nimis är ett unikt konstverk i form av ett mäktigt träslott i den självständiga staten Ladonien. Det kontroversiella konstverket är byggt av drivved och gamla träplankor av konstnären Lars Vilks. I närheten ligger även skulpturen Arx, som är byggd av stenar och betong. Nimis är ett fantastiskt konstverk, men delar av träkonstruktionen håller på att förfalla och spikar sticker ut och bör däför inte bestigas.
Du parkerar lättast på parkeringen vid Himmelstorp, därefter följer du skyltar med N, längs en ca 1 km lång vandringsled med tuff terräng och många höjdmeter, mer än 100 m, ner till konstverket. Så låt de små barnen stanna hemma och ta på dig ordentliga skor. Avsätt minst 2-3 h för denna utflykt. Har det nyligen regnat kan det vara väldigt halt. Avsluta med en fika på cafét på Himmelstorpsgården som har öppet under sommaren.

Grottor

På Kullaberg finns flera än 20 olika grottor som till största delen uppkommit genom havets eroderande kraft i urberget. De flesta grottorna har undersökts arkeologiskt och många spännande fynd har hittats, ta med dig hela familjen och ge er ut på grottexpedition. De mest besökta grottorna på Kullaberg är: Silvergrottan, Lahibiagrottan, Visitgrottan och Större Josefinelustgrottan.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen