Logo-visit

Lerhamn

Lerhamn ligger norr om Nyhamnsläge och söder om Mölle. Lerhamn var tidigare ett fiskeläge och låg på "turistbanan" där tåget mellan Mölle och Höganäs gick och hade två badhus. Byn hette ursprungligen Nyläije, men för att inte förväxlas med Nyhamn, byttes namnet till Lerhamn på 1730-talet. Namnet kommer av att botten på hamnen består av blålera. Både Kullaleden och Kattegattleden går förbi Lerhamn och havet är ständigt närvarande.

Naturreservatet Kustheden Nyhamnsläge -Lerhamn är beläget längs stranden mellan Lerhamn och Nyhamnsläge ca 2 km längs kusten. Vinden, havet och djurens betande har skapat de öppna hedarna med de vindpinade buskarna av slån, nypon och fläder. Här blandas torra, öppna hedar som lyser i gult och lila av gulmåra, trift och backtimjan med fuktängar och små vattensamlingar. Allra närmast havet växer växter som tål salt, till exempel salttåg och kärrsälting. I de små vattensamlingarna finns både salamandrar och grodor. Här finns även en del fornlämningar.

Precis ovanför Lerhamn ligger Krapperups slott. Du kan gå upp mot slottet från Lerhamn igenom den härliga trädgården och under våren sprider sig en doft av Ramslök. Koppla av i skuggan av de stora träden och låt dig hänföras av alla vackra färger från trädgårdens blommor.

Lerhamn har en mysig liten hamn och precis intill ligger en härlig badplats. Här badar du i kristallklart vatten. En trampolin finns längst ute på piren där de som vågar kan hoppa, annars finns det en stege från bryggan eller så kan man bada från strandkanten.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen