Höganäs kommun vill att Nimis lever vidare

Konstverken Nimis och Arx är skapade för och på stranden på Östra Kullaberg i Höganäs kommun av nyss avlidne Lars Vilks. Höganäs kommun har framfört ett önskemål om att Kulturdepartementet ger stöd för att säkerställa att konstverken även framöver kan bevaras och vara en fortsatt nationell kulturangelägenhet.

– Vi har idag skickat in en ansökan till Kulturdepartementet där vi önskar stöd för att kunna bevara skulpturparken Nimis och Arx. Platsen har mycket högt kulturellt värde och i över 40 år har besökare vandrat för att uppleva få uppleva konst som står för signalerar yttrandefrihet och ödmjukhet inför naturen. Vi vill att Nimis ska få leva vidare, säger Peter Schölander (M) kommunstyrelsens ordförande i Höganäs kommun.

Nimis byggdes av drivved och består av glest hopspikade plankor och trädgrenar som bildar gångar, rum och torn. Uppförandet av Nimis började i juli 1980 som Lars Vilks "hämnd på havet" efter att ha varit nära att drunkna, men också som en kommentar till den rådande konsttrenden, som gällde att "ingenting var beständigt".

– Lars Vilks var inte rädd för att provocera och för de icke insatta kunde hans handlingar vara svårtolkade. Med media och världen som sin spelplan för att uttrycka sin konst skapade han otroligt intressanta verk. Yttrandefriheten, som Lars ständigt vävde in i sin konst, är något som är viktigt att kämpa för, avslutar Peter Schölander.

Vi hoppas att Kulturdepartementet också ser det Höganäs kommun ser – en möjlighet att bevara en plats av högt kulturellt värde. Världen kommer alltid att minnas hans verk, och vi kommer att sakna honom.

Vill du uppleva Nimis igen, eller för första gången, redan nu? Ta då del av Nimis i VR här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: