Ny digital karta hjälper rörelsehindrade hitta parkeringsplats

Nu genomförs ett test där du kan se i din mobil var närmsta parkeringsplats för rörelsehindrade finns och om den är ledig.

Tänk att du kommer till Kvickbadet i Höganäs och har tillstånd att stå på en parkeringsplats för rörelsehindrade. Nu undrar du var du hittar närmsta parkeringsplats och om den är ledig. Det får du enkelt veta genom att ta upp din mobil och gå in på Höganäs kommuns hemsida. Där finns en digitalkarta som ger dig svaret.

Det här är verklighet i Höganäs centralort. Just nu genomförs ett test där en del av parkeringsplatserna för rörelsehindrade har utrustats med en sensor som är fastskruvad i marken. Den känner av om där finns ett fordon eller inte och rapporterar detta vidare i realtid via ett trådlöst nätverk. Det är samma teknik som till exempel används för att tala om när papperskorgar är fulla och att livbojarna hänger på sin plats.

– I din mobiltelefon, som känner av var du befinner dig, ser du en karta där parkeringsplatserna för rörelsehindrade är markerade. Är en plats grön så är den ledig och är den röd så är den upptagen, säger Michael Persson, GIS-samordnare i Höganäs kommun.

Pengar från Innovationsfonden

Geodataavdelningen har sökt och fått pengar från Höganäs kommuns innovationsfond för att kunna köpa in 15 sensorer att placera på parkeringsplatser för rörelsehindrade.

– Vi ville testa att använda vårt nätverk på ett nytt sätt. Sensorerna finns på ett antal utvalda parkeringsplatser i Höganäs centralort. Det är än så länge bara ett test för att se hur det fungerar och vi tar gärna emot synpunkter, säger Tecumseh Hollis, geodatachef i Höganäs kommun.

Utöver nyttan för den rörelsehindrade, som slipper köra runt och leta efter lediga parkeringsplatser, så kan datan som samlas in användas i kommunens planering. Genom att samla in fakta får vi till exempel veta om vissa parkeringsplatser för rörelsehindrade ofta är upptagna och kan då planera för fler i just det området.

Här finns kartan:

Tillgänglighet – Höganäs kommun (hoganas.se)

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: