Internationella matsvinnsdagen

Fredagen 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Sveriges regering har beslutat att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030. Ambitionen är att hålla ännu högre takt. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen och medborgares matvanor spelar stor roll. Därför kommer här tips på hur du kan minska ditt matsvinn.

Vad är matsvinn?

Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Du kanske vill ta hand om ätbar mat bättre och undvika matsvinn. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska gå tillväga. Avgörande för matsvinn som uppstår hemma är planering, förvaring och tillagning av mat.

Tips på hur du minskar ditt matsvinn i hemmet

Det bästa sättet för dig att minska ditt matsvinn går att sammanfatta med tre ord, planera, tillaga och förvara.

Planera dina inköp, köp inte mer än vad du behöver och håll regelbunden koll på vilka matvaror som finns i skåp, kyl och frys. Är där något som håller på att gå ut i datum eller någon grönsak som börjar se trött ut, tillaga då detta först.

Tillaga lagom portioner och äta upp maten som blir över. Mycket av den mat som slängs är just rester. Oftast går det att göra ett restsamtal eller laga en restotto för att undvika matsvinn. Se resterna som en bonus! Överbliven mat kan bli en ny maträtt.

Förvara maten rätt så håller den längre. Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort, om man är osäker på var olika typer av livsmedel mår bäst. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta får du också vägledning av förpackningen. Se till att kylchilla - ställ in temperaturen i kylskåpet på +4°C och se till att det är -18 i frysen. Då håller livsmedlen bättre.

Du kan hitta fler konkreta tips på Livsmedelsverkets hemsida: Tips för minskat matsvinn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: