Klases keramiska måsar ska pryda Lerbergsrondellen

Klas-Göran Klaessons, även kallad Klase jr, bidrag är vinnare i tävlingen om utsmyckningen av Lerbergsrondellen. Tre karaktäristiska måsar i keramik ska pryda platsen och skapa anknytning till konstnärskapet på Kullahalvön.

Våren 2023 utlyste Höganäs kommun en tävling om vem som skulle stå för utsmyckningen av Lerbergsrondellen. Lokala yrkesverksamma keramiker och konstnärer bjöds in till en öppen tävling där uppgiften var att föreslå en utsmyckning i keramik. Det skulle vara ett unikt föremål i lera som klarar av olika väderförhållanden och ha någon form av relation till platsen.

Juryn för tävlingen var en samverkansgrupp med personer från stadsmiljöavdelningen, kultur- och fritidsförvaltningen och Trafikverket. Nu står det klart att juryn utsett Klases bidrag som vinnare av tävlingen. Den vinnande utsmyckningen består av tre stycken måsar i keramik som kommer vara uppsatta på pålar av stål och placerade på olika höjd - 1,75, 1,6 och 1,5 meter.

- Måsarna av Klase är ett mycket trevligt bidrag. Hans skulpturer är ett starkt kännetecken för Kullahalvön och har hög igenkänning för både invånare och besökare, säger Anneli Sjöborg, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Höganäs kommun.

Måsarna är ett av Klases signum och ett motiv han har skulpterat i omkring 20 år. Det hela började efter en utställning i Falsterbo då han blev inspirerad av de gäss han såg i flertalet fönster på platsen. Klase hoppas att måsarna ska kunna monteras i Lerbergsrondellen under våren 2024.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: