Pilotprojekt med sensorer på Vikhaga ska ge bättre nattsömn

Att sova ostört hela natten är viktigt och en ny teknisk lösning med fuktsensorer på Vikhaga har bidragit till flera positiva förändringar. Genom att ta reda på när inkontinensskydd egentligen behöver bytas så slipper omsorgstagare både bli väckta i onödan eller ligga blöta i sängarna.

Pilotprojektet med fuktsensorer i sängen är ett samarbete mellan Höganäs Omsorg och Höganäs Energi. Syftet är att det ska leda till bättre kvalitet för omsorgstagarna och en mer individuell vård och omsorg.

Testet med så kallad LoRaWAN-teknik, som är trådlös överföring av information, har pågått under våren med två omsorgstagare som har valt att delta. Resultatet är positivt berättar Helene Malmström. Hon är undersköterska som jobbar natt på det särskilda boendet Vikhaga, och håller i projektet.

- Sensorn i sängen mäter fuktigheten i inkontinensskyddet och sänder signaler till min mobiltelefon när det börjar bli dags att byta. Det innebär att vi kan anpassa oss efter varje persons individuella behov i stället för att rutinmässigt byta allas inkontinensskydd. Vårt mål är att inte behöva väcka någon i onödan och störa deras nattsömn, säger Helene Malmström.

Nu sover hon bättre

Anna-Greta Nygren, som bor på Vikhaga, ville delta i pilotprojektet när hon fick höra att det kan leda till att hon inte blir väckt lika ofta på natten. Tidigare väckte personalen henne varje natt klockan 03 för att byta inkontinensskydd och även klockan 06 för att hon skulle få sin medicin.

- Med sensorn ser vi att inkontinensskyddet inte alls behövde bytas så tidigt. Nu väcker vi henne bara en gång, vid femtiden, för att byta och då kan hon även få sin medicin, säger Helene Malmström.

Hon visar hur sensorn med en fem meter lång sladd placeras i sängen under madrasskyddet på ett noggrant utprovat sätt för att kunna mäta rätt. Sensorn skickar signaler till en hemsida som personalen kommer åt via sina tjänstemobiler. Anna-Greta Nygren berättar att hon är nöjd med resultatet.

- Det är väldigt bra. Nu sover jag bättre och jag känner inte alls av sensorerna i sängen.

Tanken är att sensorn ska användas på en person tills man har hittat rätt för individen, sen behövs den inte längre.

- Vi har fått prova oss fram för att det ska fungera och nu tycker vi att vi har hittat ett bra sätt, även om det fortfarande ska vidareutvecklas. I höst kommer vi att utöka till fyra sensorer och involvera alla medarbetare i nattgruppen, säger Helene Malmström.

Har lett till fler förbättringar

Som en följd av pilotprojektet har medarbetarna också gjort andra upptäckter och förbättringsåtgärder, som att det behövs andra typer av inkontinensskydd som håller längre.

Med rätt sorts inkontinensskydd och rätt rutiner blir det, utöver en ökad kvalitet för omsorgstagaren, bättre arbetsmiljö för personalen och minskade kostnader bland annat för tvätt.

- Det finns andra dyrare lösningar, men det unika här är att vi kan använda den teknik som redan finns i kommunen och där vi äger vår egen data, säger Linda Macke, utvecklingsstrateg hos Höganäs Omsorg AB.

Så här fungerar tekniken

Höganäs Energi har sedan sommaren 2018 haft en öppen stadshubb i Höganäs kommun. En stadshubb är en trådlös infrastruktur av radiovågor som kommunicerar genom att sensorer skickar meddelanden till en mottagare. Höganäs Energi använder radiotekniken LoRaWAN och den allra första sensorn på Kullahalvön var badtemperaturmätaren vid Kvickbadet. Under åren som har gått har sensorerna använts på flera områden, och nu används stadshubben för att bland annat mäta temperatur, fukt, ljusstyrka, ljudnivå, rörelse och position.

Sensorerna i sängarna är inte det första projektet som Höganäs Omsorg och Höganäs Energi har tillsammans. Sedan förra våren använder Höganäs Omsorg LoRaWan-tekniken i läkemedelsrum och medicinkylskåp för temperaturmätning, och det har också varit ett test med sensorer på dörrar för att få veta när en dörr öppnas eller stängs.

Helene Malmström, undersköterska på Vikhaga och Anna-Greta Nygren, omsorgstagare. Pilotprojekt fuktsensorer i sängarna.

Undersköterskan Helene Malmström lägger fuktsensorn på plats i Ann-Greta Nygrens säng på Vikhaga.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: