IVO avslutar ärende efter lex Maria-anmälan

Höganäs Omsorg har gjort en anmälan enligt lex Maria som gäller en allvarlig vårdskada på ett särskilt boende. Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutat ärendet och kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Anmälan handlar om bristande uppföljning efter att en patient har fallit ur sängen. På sjukhus konstaterades två dygn senare att patienten hade drabbats av en höftfraktur på både höger och vänster sida.

IVO bedömer att Höganäs Omsorg har fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla en händelse som har eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Höganäs Omsorg har också vidtagit och planerat att vidta åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen.

Anmälan enligt lex Maria

Hälso- och sjukvårdspersonal ska rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren. Om vårdskadan är allvarlig har vårdgivaren en skyldighet att snarast utreda och anmäla den till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

IVO granskar kommunens utredning. Om IVO bedömer att utredningen följer gällande bestämmelser och att tillräckliga åtgärder har vidtagits för att förhindra att liknande händelser inträffar igen avslutar IVO ärendet.

 

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: