Misstänkta stölder av läkemedel hos omsorgstagare – händelsen lex Sarah-anmäls

Vid rutinkontroller har personal från Höganäs Omsorg upptäckt att det saknas narkotikaklassade läkemedel i låsta medicinskåp hemma hos ett antal omsorgstagare i hemtjänsten. Händelsen har rapporterats enligt lex Sarah.

Om en omsorgstagare i hemtjänsten är ordinerad narkotikaklassade tabletter så förvaras dessa i ett låst medicinskåp i den egna bostaden. Nu har personal i hemtjänsten, vid sina rutinmässiga kontrollräkningar, upptäckt att det saknas narkotikaklassade tabletter hemma hos ett antal omsorgstagare.

Händelsen bedöms vara ett allvarligt missförhållande och har anmälts enligt lex Sarah. En intern utredning har påbörjats och åtgärder har satts in direkt för att förhindra fler stölder. Rutinerna kommer också att ses över. Händelserna kommer även att polisanmälas.

Vad vi vet nu så har ingen omsorgstagare kommit till skada av händelsen.

Lex Sarah

Lex Sarah är det vardagliga namnet på bestämmelser som finns i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som innebär att medarbetare inom omsorgen har en skyldighet att rapportera missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom alla verksamheter som arbetar utifrån socialtjänstlagen (till exempel äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning). Efter internutredning beslutas om en anmälan enligt lex Sarah ska göras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

IVO:s ansvar

IVO ska ta del av huvudmannens utredning och slutsatser beträffande händelseförlopp, möjliga orsaker och åtgärdsbehov. Om huvudmannens slutsatser framstår som rimliga och det inte finns några särskilda omständigheter avslutar IVO ärendet. Om lex Sarah-utredningen inte uppfyller lagens krav eller om det framkommer andra allvarliga brister öppnar IVO ett initiativärende.

 

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: