En vecka fri från våld uppmärksammas i Höganäs

Idag startar den årliga nationella kampanjen En vecka fri från våld. Då pratar vi om mäns våld mot kvinnor och flickor, och våld i nära relation. Syftet med veckan är att uppmärksamma att våld går att förebygga.

En vecka fri från våld pågår 20-26 november.

-Ju mer vi pratar om våldet, ju mer ser vi av det. Målet är att få fler personer som utsätts för våld att förstå sina rättigheter och få närstående att våga reagera på varningssignalerna. Målet är också att få personer som utövar våld, eller riskerar att skada någon man älskar, att söka stöd och hjälp för att förändra sitt beteende. Under den här veckan arbetar vi extra mycket med att sprida kunskap och information om vart man kan vända sig för att få stöd, säger Ellinor Innala, familjefridssamordnare på individ och familjeomsorgen i Höganäs kommun.

Planerade aktiviteter

Här i Höganäs kommun kommer veckan att uppmärksammas på olika sätt. Flera olika kommunala verksamheter samverkar och gör detta tillsammans med andra organisationer i samhället. Det här kommer bland annat att hända:

  • Du kommer att hitta budskap och citat på olika platser, bland annat på Retroplattan, med syftet att väcka tankar om mäns våld mot kvinnor.
  • Grundskolor uppmärksammar veckan genom samtal i form av korridors-häng och på sociala
  • Fritidsgårdarna uppmärksammar veckan genom att ha det som tema och bland annat göra pins med barn och ungdomar med budskap som berör ämnet.
  • Kyrkans ungdomsverksamhet Axet bjuder in familjefridssamordnare Ellinor Innala och socialsekreterare Ebba Warntoft för att svara på frågor om våld i nära relation. Detta sker på fredag den 24 november klockan 19.00 i Höganäs församlingshem.
  • Kullagymnasiet kommer veckan efter (vecka 48) att ha ett bokprojekt som heter "Inte din baby" där även polisen är inbjudna för samtal.
  • Orange Day uppmärksammas - Under Orange Day den 25 november manifesterar människor mot mäns våld över hela världen. Färgen orange ska representera en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Kända byggnader lyser upp i orange, människor klär sig i orange och engagerar sig på olika sätt. Här i Höganäs kommer Vuxenenheten att klä sin entré i orange hela veckan. Kanske kommer vi också att se mer orange färg på stan.

Här finns mer information om Våld i nära relation och hur du kan få hjälp och stöd. Öppnas i nytt fönster.

 

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: