Seniorer från Höganäs bidrar med erfarenheter och insikter

Hur ser medborgarna på framtidens behov inom äldreomsorgen? Elisabeth Berggren och Jan Benke från Höganäs deltar i ACE workshops. Deras erfarenheter och tankar är viktiga i projektet.

Seniorer som är med i ACE workshop

Det internationella projektet ACE - Accelerating the Home Care Innovation Ecosystem of the Future in the North Sea Region – ska pågå i tre år och Höganäs Omsorg är en av parterna.

Första steget handlar om att skapa sig en bild av vilka behov och utmaningar som finns med tanke på att de äldre blir allt fler. I nästa steg ska olika lösningar som bland annat har diskuterats fram i workshops i de olika länderna testas. Dessa test och demonstrationer ska göras i verklig miljö i Höganäs.

Vid en workshop i Arild deltog seniorerna Elisabeth Berggren och Jan Benke tillsammans med andra äldre, anhöriga, vård-och omsorgspersonal, företag som arbetar med tekniska lösningar för äldre, politiker och beslutsfattare.

– Det är väldigt positivt att få delta i det här. Min fru fick en kognitiv sjukdom 2016 och bor nu på ett särskilt boende. Jag har fått kontakt med kommunens samordnare för kognitiv sjukdom och anhörigsamordnare så jag är mitt uppe i allt och ser den med nya ögon. Jag är väldigt glad för att vården är bra, det är rent, snyggt och trevligt. Men ibland tycker jag att de är för få och jag har fått inse att de inte blir fler, säger Jan Benke.

Viktigt med tidig kunskap

Under samtalen i workshopen har han fått mycket ny kunskap – om sådant som han önskar att han hade vetat tidigare.

– Vi har bland annat pratat om trygghetsboenden, lite juridik och digitala lösningar. Det finns mycket som jag önskar att jag hade vetat mer om innan jag själv var inne i detta, till exempel hur hela kedjan fungerar med tidig kontakt med vårdcentral och kommunens samordnare av kognitiva sjukdomar, säger Jan Benke.

Även Elisabeth Berggren tycker att det finns mycket att sätta sig in i som äldre, helst innan man själv behöver det.

– Som all teknik, vad finns, hur använder man den och hur vill jag ha det. Jag har varit lite orolig för hur det ska gå med trygghetslarm, lyftteknik och andra saker när man blir lite gammal och glömsk, säger hon.

Civilsamhället är en resurs

Elisabeth Berggren beskriver sig själv som en kreativ person som brinner för människor och alltid har jobbat med utveckling. Tillsammans med Bo Carlsson startade hon för fyra år sedan Trivselklubben Tillsammans för ensamboende seniorer i Höganäs som nu har 62 medlemmar och bland har ett bord på en lokal restaurang en gång i veckan för alla ensamma som vill ha lunchsällskap.

– Vi i civilsamhället måste hjälpas åt, anser hon.

Jan har också lyft frågan om att se mångfalden inom vård och omsorg som en resurs och ta vara på att det finns medarbetare som har ett annat språk och ursprung.

– Vi borde dokumentera den kunskap som finns bland medarbetarna och kanske vidareutbilda dem.

Äldre behöver synliggöras

En annan insikt är att dagens äldre ofta lever ett aktivt liv långt upp i åren, och det påverkar hur de vill bo och leva.

– Samhället placerar oss i fack. Ta bort begrepp som pensionär och skapa boenden där man får den sociala biten med sig hela livet ut, tycker Elisabeth Berggren.

Framför allt anser Jan Benke att de äldre behöver synliggöras mer.

– Vi behöver tala om att vi alla kan känna någon som till exempel har en kognitiv sjukdom. Förbered oss genom att sprida informationsmaterial, nyheter och berätta om den utveckling som sker inom området, säger han.

Läs mer här om ACE - Accelerating the Home Care Innovation Ecosystem of the Future in the North Sea Region

 

logotype ACE
Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: