Checklista för en borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel är rättsligt bindande utan några religiösa inslag. Många par som har olika religioner eller som inte är religiösa väljer att gifta sig borgerligt. Borgerlig vigsel innebär att ni vigs inför en vigselförrättare som länsstyrelsen har förordnat.

Dags för bröllop – stort grattis – och nu är det dags att planera den stora dagen. Kanske är en borgerlig vigsel som är ett lika självklart val för dig som ringande kyrkklockor på bröllopsdagen är för någon annan. Gift er i hemlighet med lånade vittnen. Eller varför inte i det fria, vid havet, vid ett skogsbryn eller bredvid en fyr med ett drömskt novemberljus. Alternativen är många och ni har möjlighet att skapa ett bröllop med så mycket personlighet och karaktär som ni önskar.

När ni gifter er borgerligt är vigseln rättsligt bindande men utan några religiösa inslag. Ni vigs inför en vigselförrättare.

Höganäs kommun har sju förordnade vigselförrättare. Vigseln är kostnadsfri och kan förrättas av en vigselförrättare i vigselrummet i Höganäs stadshus. Om brudparet har önskemål om vigsel på någon annan plats inom kommunen kan detta oftast arrangeras. Ansök om borgerlig vigsel via denna e-tjänst.

Önskemål om vigselförrättare, datum och tid för vigsel kan som regel tillgodoses.

Tid för borgerlig vigsel bokas via denna e-tjänst, vid frågor kontakta servicecenter, kontaktuppgifter finns under kontaktmenyn uppe till höger.
Innan ni kan gifta er måste du och din partner ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Blanketterna "Ansökan om hindersprövning" samt "Anmälan makars efternamn" kan beställas på Skatteverket. Dessa ansökningar ska undertecknas och skickas till Skatteverket. Utländska medborgare behöver intyg från hemlandet som styrker att man inte är gift.

De intyg ni får av Skatteverket när hindersprövningen är klar kallas "Intyg hindersprövning" och "Intyg vigsel" och gäller i fyra månader. Lämna in dessa till servicecenter i god tid före vigseln.

Vid vigseln ska två vittnen närvara. För vigslar under kontorstid kan personal i stadshuset ställa upp som vittnen. Vigsel förrättas enligt ett särskilt formulär och efter ceremonin får paret ett bevis på att vigseln ägt rum. Vigselförrättaren underrättar sedan Skatteverket om att vigseln ägt rum.

Från och med den 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt, det vill säga de som ingår äktenskap kan vara antingen en man och en kvinna eller två kvinnor eller två män. Tidigare kunde två män eller två kvinnor registrera partnerskap men lagen om detta upphörde att gälla den 1 maj 2009. De som är registrerade partner enligt den tidigare lagen fortsätter att vara det om de inte väljer att omvandla sitt partnerskap till ett äktenskap.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: