Vigselförrättare i Höganäs

Höganäs kommun har flera vigselförrättare. Här får ni möjlighet att lära känna några av dem lite bättre.

En leende kvinna med brunt hår och svart kavaj

"Om ett äktenskap ska bli lyckligt tror jag att det är viktigt att du är ärlig och lyhörd för din partner."

Uppdraget som borgerlig vigselförrättare har jag haft sedan 2008. Mina upplevelser som vigselförrättare är bara positiva, mycket glädje och kärlek. Den borgerliga vigseln, tror jag, kan upplevas som lite mer lättsam och flexibel. Ni som brudpar kan påverka mycket i vigselceremonin och på så sätt få det ni önskar och drömmer om. Jag upplever att det de senaste åren blivit mer populärt att gifta sig borgerligt.

Till vardags arbetar jag som vårdlärare. Jag kommer ursprungligen från Lund, men flyttade till Kullahalvön 1985. En flytt som enbart varit positiv. Om ett äktenskap ska bli lyckligt tror jag att det är viktigt att du är ärlig och lyhörd för din partner. Att ni pratar med varandra om stort och smått och naturligtvis massor av kärlek och humor. Anita erbjuder vigsel på svenska och engelska.

En leende man med lila slips framför ett fönster

"Somna aldrig som ovänner."

Att få vara vigselförrättare är väldigt roligt och givande för mig. Att gifta sig borgerligt är en fråga om tro. Du ska inte stå inför Gud om du inte tror på religionen. Därför har jag har stor respekt för de som vill gifta sig borgerligt. Som vigselförrättare vill jag uppfylla parets drömmar om vigsel. Det finns inga önskemål hittills som jag backat för. Peter erbjuder vigsel på svenska, engelska och ungerska.

Jag är en vinodlande filmälskare som bor i världens bästa kommun - Höganäs.

Tre tips för ett lyckat äktenskap:

  • Somna aldrig som ovänner.
  • Förlåta är kärlek.
  • Var omtänksam.

En leende kvinna med brunt hår och rosa tröja

"Jag erbjuder vigsel på svenska, engelska och teckenspråk."

Vigselförrättare har jag varit under ett års tid. När detta skrivs har jag ännu inte vigt något par, men det är något jag ser mycket fram emot att få göra. Att få vara med och dela er fina stund skulle vara fantastiskt. Jag tycker att den här uppgiften är den absolut vackraste någon kan ta sig an. Känner jag mig själv rätt så kommer jag att vara lugn, delaktig och bli rörd av situationen. Jag är säker på att jag kommer känna mycket för paret framför mig, men det är tjusningen i uppdraget, att det skapar känslor.

Jag flyttade från Göteborg till Höganäs för snart 11 år sedan. Här bor jag i hus med min familj och två katter. Jag arbetar som ombudsman och har uppdrag som nämndeman. På min fritid åker jag gärna ut med min familj i husvagnen någonstans i Skåne. Jag älskar havet som ger ro i själen. Jag erbjuder vigsel på svenska, engelska och teckenspråk.

"Kullahalvön är en enda stor vigselplats!"

Jag tycker att det är underbart att få ta del av människors drömmar. Många par väljer en borgerlig vigsel för att få en mer personlig ceremoni. Kullahalvön är en enda stor vigselplats! Ett bröllop kan gå i hårdrockens tecken, ett annat i en båt med Kullaberg som fond. Många väljer att vara utomhus på någon vacker plats. Jag tycker om att vara med i parets planering – som vigselförrättare är jag lugn och lyhörd men ställer upp på alla idéer utom att viga i en luftballong… Annelli erbjuder vigsel på svenska, engelska, franska och danska.

Människor, möten och mat är mitt liv. I mitt yrke som kultur- och fritidschef möter jag våra invånare i föreningsliv, kultur och idrott – det är underbart! Barnen, resor och hemmet tar min övriga tid.

Tre tips för ett lyckat äktenskap:

  • Var tillåtande.
  • Var ärlig.
  • Var förlåtande.

Bengt Nilsson. Fotografi

"Det är en ära att få vara med att genomföra ert bröllop här."

Höganäs och Kullahalvön är den bästa platsen jag kan tänka mig för ett bröllop – vacker natur, trevliga och välkomnande människor och ett varierat utbud av aktiviteter. Det är en ära att få vara med att genomföra ert bröllop här.

Jag är själv uppvuxen i bygden och har djupa rötter i denna del av Skåne. Jag har arbetat som förhandlare, rekryterare och personalchef inom olika verksamheter i Skåne, senast som personalchef i Höganäs kommun. Min fru och jag, som gifte oss vid en fin borgerlig ceremoni, drev också under tre år ett vandrarhem. Intill vandrarhemmet fanns en festlokal och det betydde att vi träffade många brudpar och bröllopsgäster.

Jonas Kihlman. Fotografi

"Jag anpassar mig efter era tankar och idéer då jag vill att ni ska få en dag att minnas länge."

Att kunna säga ett datum då jag började älska min fru är omöjligt, det är en kärlek som vuxit fram genom åren i både med och motgångar. Ett av de vackraste och starkaste minnena jag har är dock den dagen vi lovade älska och stötta varandra inför familj och vänner. Det är detta starka minne som är en av anledningarna att jag vill vara vigselförrättare, att få vara med och göra denna dag till ett lika starkt minne för andra som det var för mig är ett förtroende jag gärna tar på mig.

Vill ni ha vigseln på svenska eller på engelska, hemma eller någon annanstans i vår vackra kommun eller kanske till och med vara ute är detta inga problem. Jag anpassar mig efter era tankar och idéer då jag vill att ni ska få en dag att minnas länge.

Jag är uppväxt i Lerberget men är född i Göteborg vilket dessvärre inte hörs på dialekten då jag flyttade från Göteborg som liten. Bor idag i Jonstorp med min fru och har två vuxna barn vara en av dem fortfarande bor hemma under sina studier och innebandyspelande. mitt andra barn bor och jobbar i Malmö. Sedan ett antal år tillbaka är jag utbildad professionell coach och tar på mig uppdrag lite då och då parallellt med mitt ordinarie arbete.

En leende kvinna med axellångt hår i gul tröja

"Utmaningen med ett äktenskap är att i vardagen komma ihåg att det är för kärlekens skull."

Jag bor med min familj i Arild i Höganäs kommun. Min familj är stor men just nu bor bara jag och min man i vårt hus. Barnen flyttar hem lite då och då, när det passar dem och de kommer alltid som en efterlängtad överraskning. Jag är uppväxt i Höganäs men flyttade tidigt till Malmö och därefter vidare till andra städer. I början på 2000-talet slöts cirkeln då vi flyttade till det hus i Arild som min farmor bodde i när jag var liten.

Att jag blev vigselförrättare började med att jag i mitt yrke som rådman hade vigselrätt. När några av mina vänner och deras vänner gick i giftastankar bad de mig att förrätta deras vigslar, vilket jag gärna gjorde. Att vara vigselförrättare är både en ansvarsfull och rolig uppgift. Som vigselförrättare känner jag stort ansvar för att vigseln ska bli fin, minnesvärd och på det sätt som parterna vill ha den. Det är det jag också tycker är roligt. Det är även mycket givande att lyssna på vad äktenskapet betyder för olika människor.

Vad avser äktenskapet som sådant har jag funderat på vad det står för. Det har juridisk betydelse för parterna men det är för många mycket viktigare än så. Vigselförrättaren säger att äktenskapet är viktigt för samhällets bestånd och jag har efter en del funderande kommit fram till att jag håller med om det. Jag ser äktenskapet som en fantastisk symbol för kärleken och kärleken är enligt mej fundamentet i relationen mellan människor och i samhället.

Utmaningen med ett äktenskap är att i vardagen komma ihåg att det är för kärlekens skull.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: