Frågor och svar särskilt boende

Här hittar du svar på vanliga frågor om våra särskilda boenden.

Höganäs kommun tar ut en avgift för dig som bor i särskilt boende. I hyran ingår värme och vatten. I vissa boenden ingår el, medan du på andra boenden själv står för elkostnaden. Utöver hyran betalar du licens för TV och tillgång till internet.

Du betalar också en fast avgift för mat och en omvårdnadsavgift när du bor hos oss. Omvårdnadsavgiften beror alltid på din inkomst och du betalar aldrig mer än gällande maxtaxa.

På Höganäs kommuns hemsida kan du läsa mer om avgifterna och hur de räknas ut. Öppnas i nytt fönster.

Du ansöker om plats på särskilt boende hos Höganäs Omsorg AB via Höganäs kommun. Öppnas i nytt fönster. När din biståndshandläggare i kommunen har beviljat dig en plats på något av våra särskilda boenden får enhetschefen på boendet ett meddelande om detta. Enhetschefen kontaktar sedan dig och du har då möjlighet att tacka ja eller nej till din plats.

Lägenheterna på våra boenden är mellan 22 och 67 kvadratmeter stora. Vissa lägenheter har en uteplats, andra inte. Lägenheterna har uttag för telefon och avgiften betalar du själv.

Det är du själv som möblerar och inreder din bostad. Verksamheten bekostar de förbrukningsvaror som är kopplade till bostaden och till dess skötsel.

Om bostaden har en tillhörande uteplats är du själv ansvarig för möblering, eventuell plantering och skötsel av uteplatsen. Om du själv, med stöd från personalen, kan sköta uteplatsen kan det utgöra en individuell aktivitet. I annat fall behöver du ta hjälp från närstående eller köpa in skötsel.

Vid inflyttning har Höganäs kommun besiktigat din lägenhet och hanterat alla eventuella fel och skador. En ny besiktning sker också vid utflyttning. Om det finns ett onormalt slitage kan utflyttande hyresgäst bli ersättningsskyldig. Flyttstädning när en lägenhet blir uppsagd står verksamheten för.

Ditt husdjur får flytta med dig till våra särskilda boenden. Grunden är enligt Socialstyrelsen att du själv ska ta hand om ditt husdjur och att djuret bara får lov att vistas i din egen lägenhet. Ditt husdjur får heller inte skapa några olägenheter för övriga omsorgstagare vid eller omkring boendet.

Husdjur innebär inga begränsningar för vilka insatser du kan få. Om vi har allergier hos någon av våra medarbetare hanterar vi det inom verksamheten.

Om våra medarbetare upplever att ett djur hos en omsorgstagare far illa och detta inte kan åtgärdas genom samtal med omsorgstagaren, ska de göra en rapport enligt lex Maja.

Din partner har rätt att flytta in hos oss tillsammans med dig. Din partner kan i så fall få stöd i form av hemtjänst genom personalen på enheten. Din partner betalar Höganäs kommun för hemtjänsten och kost. En medflyttande partner har ingen besittningsrätt, vilket innebär att denne behöver flytta om hyresgästen avlider.

Varje dag serverar vi frukost, lunch, middag och tre mellanmål: Ett på förmiddagen, ett på eftermiddagen och ett på kvällen. För lunch och middag finns alltid två olika alternativ att välja mellan.

Har du tugg- eller sväljsvårigheter tillagar vi konsistensanpassad kost och vid allergier och intoleranser serveras specialkost. För personer med minskad aptit tillagas e-kost, vilket innebär en mindre men mer näringstät måltid.

I verksamheterna arrangerar vi med jämna mellanrum temadagar. Det kan till exempel vara Nobelmiddag eller oktoberfest, eller en temavecka för att skapa variation i utbudet.

Här kan du läsa mer om kost och matsedlar på våra boenden.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: