Projekt och kurser

Kultur- och fritidsförvaltningen erbjuder, i samarbete med föreningslivet i Höganäs kommun, under 2021 olika kurser för dig som vill komma igång med en ny fritidsaktivitet, träffa nya bekantskaper, skaffa hälsosamma vanor och komma igång med träningen.

Kontakta gärna Linda Franzon på Höganäs kommun om du vill veta mer om våra olika projekt och satsningar.

Tjej som tältar i soluppgången.

Foto: Cajsa Rännar, Friluftsfrämjandet.

Höganäs Senior Sportchallenge är en satsning som Höganäs kommun gör för våra seniorer. Syftet är att deltagarna ska behålla eller få bra kondition och vara starka psykiskt och fysiskt och må bra! Vi träffas en gång i veckan i 11 veckor.

Kursen är i full gång och fulltecknad.

Vill du veta mer så kontakta Linda Franzon på linda.franzon@hoganas.se.

Starka tjejer är ett projekt som startade onsdagen den 6 oktober 16.30–18.00 på Höganäs sportcenter.

Tjejer i åldern 9–12 år får prova olika sorters träningsformer – allt från badminton, innebandy, gympa, fitnessfotboll och styrketräning till löpning, dans, body balance och konditionsträning. Målet är att tycka någon aktivitet är så pass rolig att man fortsätter med den!

Vi bjuder på mellanmål och pratar om hälsa. Det är kostnadsfritt och alla kan vara med.

Projektet håller på i 10 veckor varje onsdag. Fram till 8 december. Varmt välkommen med din anmälan till linda.franzon@hoganas.se

I år är det friluftslivets år och varje månad uppmärksammar vi ett speciellt tema. Friluftslivets år ska särskilt vända sig till ovana friluftsutövare, eller nya i naturen och med bidrag från Stiftelsen Gripen genomför vi projektet och aktiviteter i samarbete med föreningslivet och företag i Kullabygden.

Olika månadsteman
Friluftslivets år genomförs bland annat under olika månadsteman och under maj månad lyfter vi ”friluftsliv i skyddad natur”. Därför har vi nu tagit fram en karta över Höganäs kommuns naturreservat. Var med och upptäck vår natur och delta i olika aktiviteter som vi gör i samarbete med det lokala föreningslivet. Allt eftersom programpunkter blir klara kommer vi lägga mer information nedan.

Karta till naturreservaten i Höganäs kommun , 2.3 MB.

Oktober - Lära ute

November - Må bra ute

December - Dialog friluftsliv

Orientera med Naturpasset på Kullaberg
Packa fikakorgen och ge dig ut med karta och upptäck den vackra och spännande naturen på Kullaberg. Fina priser att vinna såsom tumlarsafari. 
När: Mellan 1/6 till 30/9 kan du leta efter 40 kontroller på en lättläst karta över Kullaberg.
Entré: Startkort med karta och information kostar 100 kr och kan köpas på Höganäs Bokhandel och Naturum vid fyren samt direkt av IS Kullen (070-3737367). Mer info finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

___________________________________________________________________

Vill du veta mer så kontakta Linda Franzon.

Bli inspirerad och få tips
Höganäs bibliotek har tagit fram många olika böcker för att inspirera till mer friluftsliv som vandring, matlagning och att sova ute. Det finns också ett häfte med tips och råd för att sova ute och laga mat ute. Så varmt välkomna in och låna med dig en friluftsbok. Finns precis vid entrén.

För att bli ytterligare inspirerad och få tips på friluftslivsaktiviteter på vardagsbasis kan du följa instagramkontot @luftenarfri.nu eller Facebook-gruppen med namnet Luften är fri.

Längs uppmärkta leder i Kullabygden har kultur- och fritidsförvaltningen placerat ut diamanter med QR-koder. Dessa ”diamantslingor” kallar vi naturbadspromenader. QR-koderna kan du ”skanna” och läsa in med din smartphone – på så sätt får du information om platsen du befinner dig
på och om djuren och naturen. Slingorna har skapats för att främja hälsa, fysisk aktivitet och kunskap och kunnat möjlighgöras med stöd av Stiftelsen gripen. Det finns en uppmärkt slinga i Lerbergsskogen, i Ärtan och Bönan, i Jonstorp, på Hillelstorp och i Vikenparken.

Läs mer om våra vandringsleder här.

Vill du veta mer så kontakta Linda Franzon.

Behöver du slappna av eller stanna upp? Har det blivit för mycket? Har du ”kört över” dig själv och dina egna gränser? Glömt bort dig själv? Varit med om något jobbigt och behöver läka och hitta din kraft igen? Eller är du utmattad, nyligen blivit sjuk, eller sjuk sedan länge? Kämpar du med återgång till arbete?

Stämmer detta in på dig så kan du be din läkare att ordinera Fysisk Aktivitet på Recept och delta i detta projekt. Kursen är kostnadsfri.

Med hjälp av lugna aktiviteter så som avslappningsövningar, andningsövningar, mindfulness, mediyoga, Yoga Nidra, läkande promenader i naturen, skogsbad, styrkande övningar, föreläsningar eller samtal, stöttar vi dig på din väg utifrån där du befinner dig idag. Helt utan krav på prestation.

Vill du veta mer så kontakta Linda Franzon.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen