Serveringstillstånd
För att få servera spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker i Höganäs kommun krävs ett serveringstillstånd från bygg- och miljönämnden.
Med försäljning menas varje form av erbjudande av dryck mot ersättning. Ersättningens storlek har ingen betydelse. Det betyder till exempel att en alkoholdryck som säljs till självkostnadspris, ingår i entréavgift eller deltagaravgift också är servering.
Här guidar vi dig genom processen att skaffa serveringstillstånd.
I det flesta fall behövs ett serveringstillstånd för att få servera alkoholdrycker. Men det finns undantag. Du behöver inget serveringstillstånd om alla nedanstående krav är uppfyllda
- Om det avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer, det vill säga ett slutet sällskap.
- Sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna.
- Äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.
Ansökan om serveringstillstånd görs hos kommunens alkoholhandläggare på samhällsbyggnadsförvaltningen. För att ansökan om serveringstillstånd ska kunna behandlas krävs en skriftlig ansökan.
Om du av någon anledning inte kan ansöka via e-tjänsten kan du kontakta handläggaren för blankett.
- Allmänt gäller att serveringstillstånd endast får ges till den som visar att man med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden är lämplig att utöva verksamheten. Både sökandebolaget och dess företrädare kontrolleras. Man ska ha gjort sina skatte- och avgiftsinbetalningar i tid och inte ha några skatteskulder. Företrädare ska också avlägga kunskapsprov i alkohollagstiftningen.
Vidare ska den som ansöker om serveringstillstånd skall också visa att serveringsstället uppfyller alkohollagens krav. För de olika typerna av serveringstillstånd finns olika krav - framförallt när det gäller serveringsställets kök och matutbud.
- För servering till allmänheten året runt gäller att lokalen har ett kök i anslutning till serveringslokalen och att gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av förrätter, huvudrätter och efterrätter. Lagad eller tillredd mat ska kunna serveras under hela serveringstiden.
Undantag från denna regel är att teater och konsertlokal får meddelas tillstånd för servering av vin och starköl under paus i föreställningen utan krav på matutbud. - På hotell som har restaurangverksamhet med serveringstillstånd i sina lokaler får servering av alkoholdrycker ske på hotellrummet (rumsservering). På sådant hotell får även servering från minibar på hotellrummet ske.
- För servering till allmänheten under en enstaka tidsperiod eller vid ett enstaka tillfälle gäller att tillstånd får meddelas om serveringsstället tillhandahåller tillredd mat men det behöver inte vara full meny. Det finns inget kökskrav. Detsamma gäller för servering i slutet sällskap.
Serveringsstället ska med hänsyn tagen till omständigheterna ha ett tillräckligt antal sittplatser. Serveringsstället skall även vara lämpligt för sitt ändamål ur brandsäkerhetssynpunkt.
Om alkoholservering på grund av serveringsställets belägenhet eller av andra skäl kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa, får serveringstillstånd vägras även om övriga krav som uppställs i lagen är uppfyllda.
- Uppgifter om aktiefördelning i aktiebolag. Styrkes lämpligen med protokoll från bolagsstämma eller utdrag ur aktiebok.
- Uppgifter om andelsfördelning i handelsbolag. Styrkes genom kopia av bolagsavtal.
- Styrelseprotokoll och stadgar när det gäller föreningar.
- Köpeavtal/arrendeavtal
- Hyresavtal utställt på sökandes bolag (juridisk person).
- Planritning över serveringslokalerna med inritad bordsplacering, bar, dansgolv och spel. Markera även uteservering. Ange antal sittplatser inomhus och utomhus samt hur många som totalt får vistas i lokalerna. Skriftlig beskrivning av kökets utrustning.
- Handling som styrker sökandens kunskaper i alkohollagen.
- Redovisning av finansiering som visar hur köpet och eventuellt ombyggnad har finansierats.
- Handlings som styrker varifrån investerat kapital kommer, till exempel kopia på kontoutdrag, banklånehandling.
- Samtliga avtal med leverantörer, till exempel dryckesleverantörer, leasingavtal med mera.
- Budget för första årets drift med intäkterna fördelade på mat, alkohol och lättdryck.
- Beskrivning av driften, rollfördelning av personer som ingår i sökande bolaget.
- Anmälan om serveringsansvarig personal samt anställningsbevis på dessa personer, men detta kan anmälas senaret.
- Beskrivning på verksamhetens art och inriktning. Beskrivningen ska till exempel ange tider för öppethållande, åldersgräns, huvudsaklig målgrupp, underhållning, dans, ordningsvakter, spel med mera.
- Meny
När du ansökt om serveringstillstånd får du en ansökningsavgift skickad till dig.
Avgiften betalas inte tillbaka om ansökan avslås eller återkallas, om inte återkallelsen sker innan prövningen påbörjats.
Miljöavdelningen tar ut en avgift för handläggningen. Avgiften tas ut med stöd av kommunens taxa för handläggning enligt Alkohollagen. Avgiften fastställs genom beslut i bygg- och miljönämnden. Taxan finns här - fliken Företagare. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det är kommunens alkoholhandläggare som handlägger din ansökan och som efter en så kallad remissbehandling tar fram ett beslutsunderlag (tjänsteutlåtande).
Genom remissbehandlingen samlas synpunkter in från andra myndigheter:
- Polismyndigheten är en obligatorisk remissinstans enligt alkohollagen. Den gör en så kallad vandelsprövning av sökandens personliga lämplighet samt bedömer restaurangetableringen från ordnings- och säkerhetssynpunkt.
- Skattemyndigheten yttrar sig om eventuella skatte- och avgiftsskulder samt om sökanden är registrerad för moms, som arbetsgivare samt om företaget innehar F-skatt.
- Räddningstjänsten yttrar sig över om serveringslokalen kan godkännas ur brandsäkerhetssynpunkt samt om det antal personer som samtidigt får vistas i lokalen.
- Miljöavdelningen yttrar sig över eventuella störningar för kringboende samt om verksamheten gjort anmälan om registrering av livsmedelsverksamhet
Öppnas i nytt fönster..
Sökanden har möjlighet att yttra sig över tjänsteutlåtandet före slutligt beslut i ärendet om något yttrande går emot sökande.
För att få serveringstillstånd ska du som sökande, utöver att visa att du med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden är lämplig att bedriva verksamheten, i fortsättningen genom att avlägga ett prov som visar att du har tillräckliga kunskaper om alkohollagstiftningen.
Kommunen ska vid sin prövning av en sökandes kunskaper i alkohollagstiftningen använda prov framtagna av Statens folkhälsoinstitut. Sökanden ges möjlighet till två omprov.
Ett kunskapsprov får avläggas muntligen om sökanden inte behärskar något av de språk som proven tillhandahålls på, kan styrka läs- och skrivsvårigheter eller om det i övrigt finns särskilda skäl. Tolk som anlitas ska vara auktoriserad.
Kommunen tar ut en avgift för provet - läs mer om avgiften under "Vad kostar det?".
Läs mer om kunskapsprovet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Prövningen är ”relativt” omfattande och uppskattas normalfall ta cirka två månader. Som sökande kan du själv påverka handläggningstiden genom att från början lämna in kompletta ansökningshandlingar.
Efter beslut utfärdas ett tillståndsbevis som innehåller uppgifter om serveringstillståndets omfattning. Detta bevis behöver du för att kunna beställa alkoholdryck av leverantör.
De som beviljats serveringstillstånd ska anmäla när de avser att påbörja verksamheten. Detsamma gäller om verksamheten läggs ned eller om avbrott görs i den.
Anmälan ska också göras då verksamhetens omfattning förändras eller om det i övrigt sker någon förändring i verksamheten som är av betydelse för tillsynen. Även betydande förändringar av ägarförhållandena skall anmälas.
Anmälan ska, om möjligt, göras i förväg.
En kommun får meddela en innehavare av serveringstillstånd en erinran, eller i allvarligare fall eller vid upprepade överträdelser, en varning om denne inte:
- uppfyller de krav som gällde för tillståndets meddelande, eller
- följer de bestämmelser som gäller för servering enligt denna lag eller de villkor eller föreskrifter som meddelats med stöd av lagen.
En kommun ska återkalla ett serveringstillstånd om:
- tillståndet inte längre utnyttjas,
- det med tillståndshavarens vetskap har förekommit brottslig verksamhet på serveringsstället eller i anslutning till detta utan att tillståndshavaren har ingripit, eller
- tillståndshavaren har brutit mot denna lag eller vad som i övrigt gäller för tillståndet på ett sådant sätt att varning inte är tillräcklig ingripande åtgärd, eller har tilldelats en eller flera varningar utan att de förhållanden som föranlett varningen har rättats till.
Om flera tillståndshavare har utnyttjat ett gemensamt serveringsutrymme återkallas det gemensamma serveringsutrymmet om det inte kan utredas vilken tillståndshavare som är ansvarig för en händelse som ska föranleda återkallelse av serveringstillståndet.