Ekonomiskt bistånd

Du som har svårt att klara din ekonomi och inte kan försörja dig själv eller din familj, kan ansöka om ekonomiskt bistånd, även kallat försörjningsstöd.

Ekonomiskt bistånd är ett bidrag som du kan få när du uttömt alla andra möjligheter till försörjning och gjort allt du kan för att undvika bidragsbehov. Ekonomiskt bistånd är behovsprövat och det ställs krav på att du ska ha gjort allt du kan för att klara din och din familjs försörjning.

När du ansöker om ekonomiskt bistånd i Höganäs kommun, får du hjälp att ändra din situation så att du kan bli självförsörjande så snabbt som möjligt. Vårt främsta mål är att tillsammans med dig arbeta för att du ska klara din försörjning på egen hand.

Vem kan få ekonomiskt bistånd?

Du som bor i Höganäs kommun och som inte har tillräckligt med egna inkomster, eller andra tillgångar kan söka ekonomiskt bistånd. Behov av ekonomiskt bistånd utreds och prövas månadsvis. Ekonomiskt bistånd utgår inte retroaktivt, det vill säga för tid som redan passerat.

Du får endast ekonomiskt bistånd för kostnader som inte täcks av dina egna inkomster.

Ekonomiskt bistånd är en del av flera insatser

Ekonomiskt bistånd är en av flera insatser där målet är ett självständigt liv genom arbete, utbildning eller annan försörjning.

Vi har ett arbetsmarknadsperspektiv och en arbetsmarknadskonsulent på Utvecklingscentrum (UC) kommer att stödja dig i att göra upp en plan för hur du ska bli självförsörjande så snart som möjligt.

Socialförvaltningen utreder och fattar beslut kring rätten till ekonomiskt bistånd. Vårt arbete bygger på individuella lösningar, i samverkan med myndigheter och organisationer i samhället. Exempel på de aktörer vi samverkar med är; Den kommunala arbetsmarknadsenheten Utvecklings-centrum (UC), Komvux, Arbetsförmedlingen, Vuxenenheten, Sjukvården och Försäkringskassan.

Förutsättningar för ekonomiskt bistånd

Ekonomiskt bistånd är samhällets yttersta skyddsnät och ett tillfälligt ekonomiskt stöd när alla andra alternativ är uttömda. I första hand har du ett eget ansvar att tillgodose dina behov, genom egna inkomster och genom övriga bidragssystem exempelvis genom sjukpenning, pension, bostadsbidrag, underhållsstöd och barnbidrag.

Tillgångar, som till exempel sparpengar, aktier eller annat och kapitalvaror måste först användas eller säljas i första hand innan du har rätt till ekonomiskt bistånd. Egen fastighet och bil är tillgångar som också kan påverka rätten till ekonomiskt bistånd.

Om du är sambo, gift eller har en registrerad partner ska ni göra en gemensam ansökan. Om du är gift, har en registrerad partner eller en sambo är ni försörjningsskyldiga för varandra.

Föräldrar anses enligt lag vara försörjningsskyldiga för sina barn fram till dess att de har fyllt 18 år eller har avslutat sina gymnasiestudier dock längst till dess att barnet har fyllt 21 år.

Att ansöka om ekonomiskt bistånd första gången

Om du behöver ansöka om ekonomiskt bistånd för första gången, kan du göra det enkelt via vår e-tjänst som du når genom knappen nedan.

Innan du börjar är det viktigt att ta del av informationen nedan. Inom två arbetsdagar efter att du skickat in din ansökan kommer en socialsekreterare att kontakta dig via telefon. Under samtalet får du information om:

  • Att du ska boka tid till ett informationsmöte om din arbetsmarknads-planering på Utvecklingscentrum (UC) nom två arbetsdagar. Bokningen görs via e-tjänste, som du når  via knappen nedan.
  • Informationsmötet kommer att hållas på inom en vecka och innan ditt nybesök hos socialsekreteraren.
  • Tid för ett nybesök hos socialsekreteraren.

Vid skyddad identitet
E-tjänsten hämtar uppgifter från Skatteverket och kan därför inte användas för dig med skyddad identitet. I dessa fall kontakta Höganäs kommuns servicecenter.

E-ansökan om fortsatt ekonomiskt bistånd

Om du har ansökt om ekonomiskt bistånd tidigare och har ett aktivt ärende hos Ekonomi- och integrationsenheten kan du ansöka om fortsatt ekonomiskt bistånd.

Du ansöker om fortsatt ekonomiskt bistånd månadsvis. Ekonomiskt bistånd utreds och prövas månadsvis för att se om du fortfarande har behov av det.

För att få mer information kan du kontakta Ekonomi- och integrationsenhetens mottagning på socialförvaltningen.

Telefontid är vardagar mellan klockan 08.30 - 09.30 och du når oss via 042-33 71 00.

Frågor och svar om ekonomiskt bistånd

  • Läsa igenom övrig information om ekonomiskt bistånd.
  • Du måste vara folkbokförd i Höganäs kommun.
  • E-legitimation (BankID). Om du saknar e-legitimation, kontakta din bank
  • Samla dina och eventuell medsökandes uppgifter om inkomster och utgifter som du ska bifoga i din e-ansökan. Vid besök ska du kunna styrka de uppgifter som du lämnar med underlag samt kvitton.
  • Om ni är två som söker gemensamt behöver båda signera ansökan elektroniskt.
  • Om du behöver logga ut från tjänsten för att fortsätta med din ansökan senare, kom ihåg att trycka på knappen Spara. Då sparas dina uppgifter och du kan fortsätta med din ansökan när det passar dig.

För att kunna utreda rätten till ekonomiskt bistånd ska du redan ha skickat in e-ansökan och inkomma med följande:

  • Inkomstuppgifter två månader tillbaka, till exempel löneavier.
  • Kvitton och räkningar två månader tillbaka gällande hyra, el, hemförsäkring, medicin- och läkarkostnader som omfattas av högkostnadsskyddet, barnomsorg, avgift till a-kassa/fackförening, bredband och bankavgift.
  • Ekonomisk översikt från din bank som visar vilka tillgångar du har hos banken.
  • Kontoutdrag två månader tillbaka från alla dina bankkonton.
  • Inkomstdeklaration, specifikation och preliminär skatteuträkning (Totalt fyra sidor).
  • Kontrolluppgifter från Skatteverket. Om du inte har någon inkomstdekleration ska du du istället lämna kontrolluppgifter. Ring Skatteverket, telefonnummer 0771-567 567, och be att de skickar dina kontrolluppgifter till dig.

När du har skickat in din e-ansökan om ekonomiskt bistånd kommer en socialsekreterare att kontakta dig på telefon inom två arbetsdagar för att boka ett nybesök på socialkontoret.

Du kommer även att hänvisas till att boka en tid för ett informationsmöte om din arbetsmarknadsplanering på Utvecklingscentrum (UC) inom två arbetsdagar.

Socialsekreteraren utreder om du har rätt till ekonomiskt bistånd genom att göra en ekonomisk prövning av dina inkomster och utgifter och dels en prövning av vad du själv har gjort för att klara din försörjning.

Om du lämnat alla handlingar som behövs är vår målsättning att du ska få ett beslut inom en vecka. Du har alltid rätt att få ett skriftligt beslut på din ansökan.

All personal inom socialtjänsten har tystnadsplikt och får inte lämna ut uppgifter till obehöriga utan ditt samtycke. Dina uppgifter skyddas enligt Offentlighet- och sekretesslagen. I vissa fall kan annan lagstiftning häva socialtjänstens sekretess.

Ekonomiskt bistånd består av två delar, riksnorm och bistånd till skäliga kostnader. Normbeloppen är olika för ensamstående, par och barnfamiljer.

I normen ingår kostnader för livsmedel, kläder och skor, förbrukningsvaror, lek och fritid, barnförsäkring, hälsa och hygien, dagstidning, TV-avgift och telefon. Du kan även få ekonomiskt bistånd till rimliga kostnader för boende, hushållsel, hemförsäkring, arbetsresor samt avgift till fackförening/a-kassa.

Biståndets storlek bestäms av hushållets tillgångar/inkomster och utgifter.

På Socialstyrelsens hemsida kan du göra en förenklad beräkning för att ta reda på om din ekonomi ligger över eller under nivån på försörjningsstöd. Dessa siffror gäller från den 1 januari 2024.

Provberäkning ekonomiskt bistånd - Socialstyrelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följande nivåer är högsta godtagbara boendekostnad.

Antal personer i hushållet

Högsta godtagbara kostnad

1-2 vuxna

7 200

1-2 vuxna + 1 barn

7 900

1-2 vuxna + 2-3 barn

9 100

1-2 vuxna + 4 barn

9 800

1-2 vuxna + 5-6 barn

10 500

1-2 vuxna + 7-8 barn

11 800

Hemmavarande ungdomar i åldern 18-25 år beviljas normalt sett ej försörjningsstöd till boendekostnad.

Befintlig boendekostnad får normalt inte fördyras under den tid du uppbär ekonomiskt bistånd.

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd ska du göra allt du kan för att bidra till din försörjning. Det innebär att du ska ha ansökt om alla andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt till, till exempel bostadsbidrag, underhållsstöd eller a-kassa.

Om du har pengar på banken eller andra ekonomiska tillgångar måste du använda dessa till din försörjning innan du kan få ekonomiskt bistånd. Du har ett ansvar för att planera din ekonomi och du måste själv arbeta för att bli självförsörjande. Om du är arbetslös ska du stå till arbetsmarknadens förfogande och aktivt söka arbete.

För att du ska vara berättigad till ekonomiskt bistånd behöver du aktivt medverka till förändring av din situation, genom att följa gjord planering med din socialsekreterare. Vi har ett nära samarbete med Utvecklingscentrum (UC).

När du ansöker om ekonomiskt bistånd i Höganäs kommun får du stöd i att förändra din situation. Vi har ett arbetsmarknadsperspektiv vilket innebär att du får stöd av en arbetsmarknadskonsulent på Utvecklingscentrum att göra upp en planering för hur du ska bli självförsörjande så snart som möjligt.

Om du är arbetslös ska du:

  • Vara inskriven på Arbetsförmedlingen, ha oavbruten kontakt med din arbetsförmedlare och vara aktivt arbetssökande.
  • Följa din planering med Arbetsförmedlingen.
  • Söka och redovisar alla typer av arbete inom pendlingsavstånd, upp till 90 minuter enkel resväg. Detta innefattar de arbeten du har erfarenhet av och/eller utbildning för samt okvalificerade arbeten. Det är viktigt att du dokumenterar alla arbeten som söks.
  • Aktivt delta i en planering tillsammans med en arbetsmarknadskonsulent på Utvecklingscentrum (UC).

Om du ansöker om ekonomiskt bistånd för första gången ska du:

Boka en tid för ett informationsmöte på Utvecklingscentrum (UC) inom två arbetsdagar.

Om du tackar nej till ett arbete eller en arbetsmarknadsåtgärd, eller inte bedöms vara aktivt arbetssökande kan din rätt till ekonomiskt bistånd komma att ifrågasättas. Du riskerar då att få helt eller delvis avslag på din ansökan.

Du som har nedsatt arbetsförmåga (helt eller delvis) och inte kan söka arbete eller arbeta på grund av hälsoskäl, ska ha ett aktuellt läkarintyg som bekräftar det.

Du som är föräldraledig ska ta ut full föräldrapenning via Försäkringskassan sju dagar per vecka.

Om du inte har ett arbete att gå tillbaka till efter din föräldraledighet ska du i god tid (när barnet är 8 månader) ansöka om barnomsorgsplats så att du kan vara inskriven på Arbetsförmedlingen och aktivt söka arbete i god tid innan föräldraledigheten upphör.

Om du är missnöjd med ett beslut om ekonomiskt bistånd har du möjlighet att överklaga. Det kan du göra genom att skicka ett brev där du förklarar vilket beslut du vill överklaga, varför och hur du vill att det ska ändras. Brevet lämnas in till din socialrekreterare senast tre veckor efter det att du fått del av beslutet.

Om du har svårigheter att själv skriva överklagan kan du få hjälp av personal på socialförvaltningen.

Din socialsekreterare kommer att gå igenom ditt ärende igen och ser om det finns skäl att ompröva hela eller delar av beslutet utifrån vad du har skrivit i överklagan.

Oavsett om beslutet omprövas eller vidhålls skickas din överklagan vidare till förvaltningsrätten som fattar beslut i din överklagan.

Under den tid du beviljats ekonomiskt måste du genast meddela alla förändringar gällande din ekonomi, familj, bostad och vistelseort till socialförvaltningen.

Socialnämnden har skyldighet att göra en polisanmälan avseende misstänkt bidragsbrott om ekonomiskt bistånd har beviljats på grund av att du har lämnat oriktiga eller ofullständiga uppgifter.

Du är skyldig att återbetala försörjningsstödet om det betalas ut på grund av:

  • Att det har beviljats såsom förskott på förmån från annan myndighet såsom a-kassa, sjukpenning, bostadsbidrag.
  • Arbetskonflikt.
  • Förhållande som du inte råder över och hindrar dig från att förfoga över dina inkomster eller tillgångar.
  • Att ekonomiskt bistånd har beviljats med för högt belopp.
Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: