Sveriges KvalitetsKommun

Utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun har delats ut
sedan 2003 och delas ut vartannat år. Den kommun som bedöms ha lyckats bäst med att utveckla demokrati, service, arbetsgivarpolitik och samhällsbyggande samt leverera tjänster med hög kvalitet tar hem titeln.

Bakom nomineringarna står Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Kvalitetsmässan samt fackförbunden Saco och Vision. Fyra kommuner var med och tävlade om titeln Sveriges KvalitetsKommun 2023: Arvika, Höganäs, Karlskoga och Ulricehamn.

Höganäs vinnare 2023

Vinnaren i år blev Höganäs kommun. Vinsten meddelades av en jury på Kvalitetsmässans invigningskväll på Svenska Mässan i Göteborg den 21 november.

Juryns motivering i sin helhet:

Höganäs är en kommun som med fokus på resultat och effektivitet levererar hög kvalitet till medborgare och företag i kommunen inom alla områden. Man utmärker sig särskilt väl inom omsorgsområdet. Kommunen visar på en god ekonomi och har en tydlig styrmodell med hög nivå av systematik i uppföljning och analys.

Med utgångspunkt i visionen ”Väl värt att investera i” och med en tillåtande organisationskultur där man vågar testa att göra saker på nya sätt, är man väl förberedd att ta sig an framtidens utmaningar. Höganäs har erhållit utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun 2023 i hård konkurrens och är en värdig vinnare av priset som är en skulptur av konstnären Ernst Billgren.

Priset delades ut av Palle Lundberg, vd Sveriges Kommuner och Regioner.

Kommunkompassen bakom nomineringen

Ett viktigt steg för att bli nominerad till Sveriges KvalitetsKommun är att medverka i SKR:s Kommunkompassen. Det gjorde Höganäs i år och fick högsta poäng någonsin, 679 poäng av 800 möjliga. Kommunkompassen är en övergripande utvärdering av kommunens verksamhet inom åtta områden. Resultatet från Kommunkompassen är sedan länge ett viktigt inslag i kommunens löpande förbättringsarbete.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: